POČNITE DA BERETE ZELENE ORAHE: Prestaćete Da Imate Glavobolju, Oslobodićete Se Ekcema I Bolova U Stomaku!

Svi znamo koliko su zreli orasi zdravi i ukusni. Međutim, malo ljudi zna kakva zadivljujuća svojstva imaju orasi kada su zeleni, odnosno u ovom periodu – jun/jul.

Zeleni orašasti plodovi i listovi te mladi listovi oraha od davnina se koriste za izradu raznih proizvoda za ljepotu i zdravlje.

Mi ćemo vas posavjetovati kako ih najbolje iskoristiti i šta zapravo mogu učiniti.

Zeleni orasi i zdravlje
Zeleni orasi nisu samo prava poslastica, već su i izuzetno zdravi.

Sadrže veliku količinu vitamina C, jačaju imunitet i vrše detoksikaciju.

Djeluju protiv umora i depresije, detoksikuju organizam, jačaju jetru i želudac, čiste krv, sluzokožu jednjaka, a podržavaju i izlučivanje teških metala. Odlično djeluju i protiv glavobolje i menstrualnih tegoba.

Ulje iz sušenih zelenih oraha zauzvrat jača kosu i smanjuje stvaranje peruti.

Za promjenu, džem od zelenih oraha oživljava i osvježava umornu kožu.

No, zelene orahe je dobro konzumirati ne samo zbog njihovih blagotvornih svojstava za zdravlje, već i zbog kulinarskih doživljaja: savršeni su prilog mesu, kao sastojci za salate od povrća, ali se odlično slažu i sa voćnim salatama.

Ljekovito ulje za kožu

Hrani kožu, koristi se i za bolje zarastanje opekotina i ožiljaka.

Priprema: Pripremite 7 zelenih oraha, 2 šargarepe, maslinovo ulje (ili neko drugo ulje).

Orahe izrežite na četvrtine, šargarepu narendajte, stavite u flašu i sve prelijte maslinovim uljem, zatvorite flašu i ostavite na suncu oko mesec dana, ulje će potamniti.

Ulje pomaže i kod psorijaze, ekcema, bora, staračkih pjega, herpesa.

Med od zelenih oraha

U ovom slučaju, med je uglavnom konzervans.

Djelovanje oraha pomaže kod anemije, poremećene krvne slike, upale grla, respiratornih bolesti (posebno bronhitisa), hipotireoze.

Priprema:

Pripremite 40 komada zelenih oraha, narežite na četvrtine, stavite u staklenu flašu, prelijte sa 1/2 L meda, zatvorite flašu i ostavite da odstoji 40 dana (ne na suncu, npr. u ostavi), koristiti 1 kašičicu ujutro (na prazan želudac).

Orašasti plodovi će se raspasti, pustiti sok, konzistencija će biti poput sirupa.

Liker od zelenog oraha

Ova popularna poslastica pije se kod smanjene funkcije štitne žlijezde, kod bolesti probavnog trakta (bol u želucu, čir), kod glavobolje, kod menstrualnih bolova ili samo za poboljšanje raspoloženja.

Priprema: Pripremite 1 l domaće rakije, 12 zelenih oraha, 400 g šećera, 4 karanfilića, 5 zrna kafe, 2 x vanilin šećer, 1 organski limun.

Operite orahe, prepolovite, limun narežite na kolutiće, sve stavite u flašu, promiješajte, dobro zatvorite i ostavite na suncu 40 dana. Ponekad protresemo flašu da se šećer otopi i da se sve dobro sjedini – flašu ne otvaramo da alkohol ne ispari.

Zatim ga procijedimo i koristimo na kašičicu, ili kao aperitiv sa kockom leda – zapamtite da je alkohol, pa uvijek u umjerenim količinama.

Čaj od mladih listova oraha

Mladi listovi oraha sadrže tanine, najbolji efekti imaju svježi listovi, ali se mogu i sušiti.

Čaj se pije kod problema sa probavnim traktom, kod GIHTA, kod dijareje, kod rana koje slabo zarastaju, kod ginekoloških tegoba /iscjedaka/, ali i kao oblog za upaljene oči, ako imate problema sa aknama – možete i operi se s njim.

Priprema: listove sitno iseckati, 1 kašiku listova preliti sa 2 dcl ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata, a zatim ocediti. Pijemo po 1 supenu kašiku 3 puta dnevno pre jela.

Protiv znojenja stopala

U 2 litre vode dodajte 5 kašika nasjeckanog lišća zajedno sa hrastovom korom i kuhajte oko 10 minuta.

Operite stopala u mlakoj kupki i ostavite da se osuše.