NAMAZALA JE BUTINE SIRĆETOM I OTIŠLA NA SPAVANJE: Ujutru nije mogla da vjeruje kakav je rezultat dobila

Iako u prodavnicama možete naći razne proizvode za čišćenje, ipak je najbolje okrenuti se ka prirodnim rješenjima.

U nastavku pogledajte na koje sve načine možete iskoristiti jabučni ocat kod kuće:

1. CVIJEĆE ĆE DUŽE BITI SVJEŽE
Pomiješajte 2 kašike jabučnog octa, 3 kašike šećera i 1 litru tople vode i stavite cvijeće u nju. Ovaj trik će vam pomoći da cvijeće bude duže svježe, čak i do nekoliko dana.

2. ČIŠĆENJE TEPIHA
Pomiješajte 1 kašiku deterdženta za suđe, 1 kašiku bijelog octa i 2 čaše tople vode. Ova mješavina će vam pomoći ukloniti stare suhe mrlje, čak i od vina i kafe. Također možete koristiti ovu smjesu u perilici posuđa s posebnim deterdžentom.

3. SPRIJEČITE DA SE STAKLA AUTOMOBILA ZALEDE
Koristite jabučni ocat zimi kao sredstvo za sprječavanje zamrzavanja prozora. Operite prozore automobila mješavinom octa i vode u omjeru 3: 1.

4. OČISTITE ODVOD
Mješavina sode bikarbone, octa i vode može vam pomoći da očistite i naprljaviji odvod. Stavite pola čaše sode u odvod, zatim dodajte čašu octa i istu količinu kuhane vode. Nakon 20 minuta ulijte vodu iz slavine u odvod. Ovo je vrlo dobar način za sprečavanje blokada odvoda.

5. ODLIČNO PROTIV BUĐI
Čisti ocat može vam pomoći da se riješite plijesni. Prskajte tekućinu na zahvaćena mjesta i trljajte površinu grubom spužvom. Neka ocat isparava. To je sigurnije i učinkovitije od bilo kakvog hemijskog sredstva.

6. UČINKOVITO PROTIV KLICA
Mješavina octa i vode u omjeru 1: 1 ubiti će klice u kuhinji. Pomiješajte te sastojke i ulijte tekućinu u bočicu za prskanje. Dobit ćete ekološki prihvatljivu antimikrobnu smjesu. Možete jednostavno i brzo oprati mikrovalnu pećnicu i dezinficirati rezne ploče.

7. OČISTITE TUŠ GLAVU
Možete očistiti tuš s mješavinom vode i octa u omjeru 1: 1. Stavite tuš glavu u posudu s mješavinom i kuhajte je 5-7 minuta. Neka se tekućina ohladi. Možete očistiti svoje slavine čistim jabučnim octom i spužvom.

8. RIJEŠITE SE TRAVE
25% jabučnog octa pomoći će vam da se riješite korova. Raspršite ocat preko površine koju želite očistiti. Ponovite to sve dok ne uklonite sav korov.

9. DRŽITE PEĆNICU ČISTOM
Za čišćenje peći može se koristiti otopina vode i octa. To će spriječiti da masnoća ostane na površini peći tokom kuhanja. Isto možete učiniti i sa mikrovalnom.

10. RIJEŠITE SE CELULITA
I za kraj nešto neočekivano: Pomiješajte tri dijela jabučnog octa sa 1 dijelom ulja vitamina E. Tu smjesu umasirajte u kožu dva puta dnevno. To će vam pomoći da se riješite celulita.

Izvor: novi.ba