DIJETA DOKTORA ZA ZIVOT BEZ BOLESTI, SMRSAJTE 5 kg ZA 2 SEDMICE: Trebate se pridrzavati ovog pravila i kilogrami se tope

Profesor i doktor Uglov, živio je 103 godine, a tokom većine svog života održavao je istu kilažu:63 kilograma!

Cijeli život imao je odlično zdravlje. Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji hirurg na svijetu.

Profesor Uglov je tvrdio da su prekomerna težina i preterana količina hrane uzročnici mnogih bolesti. Sve bi se to moglo izbjeći, pa čak i hirurške intervencije, samo kada bi pacijenti smanjili kilažu.

Prekomjerna težina smanjuje imunitet, menja sastav krvi, povećava holesterol i uzrokuje probleme sa zglobovima. Doktor Uglov je smatrao da se posebnim vježbama može održavati težina i u odraslom dobu, kada su problemi sa usporenim metabolizmom očigledni.

I sam profesor Uglov je dostigao duboku starost dobrog zdravlja, zahvaljujući tome što se pridržavao lično utvrđenih pravila:

– Visoka aktivnost, kako fizička, tako i mentalna;

– Usklađenost (rad i odmor);

– Očvršćavanje (tuširanje hladnom vodom);

– Adekvatan san najmanje 7 do 8 sati dnevno;

– Potpuna apstinencija od alkohola i duvana;

– Ograničenje u hrani.

Ljekar savjetuje da se jede raznoliko, ali umjereno. Jaja, nemasno meso, riba, povrće, voće – smatrao je najzdravijom hranom. Savjetovao je da se svakodnevno pije surutka i voda.

Uglov je savetovao potpuni prestanak konzumiranja belog hleba i slatkiša. On je preporučivao crni hleb i to najviše 150 grama dnevno. Takođe, savetovao je prestanak konzumiranja dimljenih i usoljenih proizvoda.

Obroci treba da budu česti: najmanje 4 puta dnevno jesti nešto, ali u malim porcijama.

Da bi smršao, Uglov je svaka dva mjeseca išao na dijetu. Nazivao ju je “istočna dijeta”. Govorio je kako se uz pomoć ove dijete gubi od 3 do 5 kilograma, a odlična je za čišćenje tijela.

Dijeta doktora Uglova zahteva brojanje kalorija i izuzetno je lagana za održavanje.

Doktor je savetovao da se jede tačno u minut, kako bi se održao optimalni interval između obroka.

Svakodnevna dijeta doktora Uglova:

9h – Crni čaj ili kafa sa kašičicom šećera

11h – 1 kuhano jaje, osam kuhanih šljiva natopljenih u vodi.

14h – 200 grama nemasnog kuhanog mesa (piletina, junetina, nemasno svinjsko meso), 100 grama sjvežeg ili kuhanog kupusa ili šargarepe, 1 pomorandža.

17h – 30 grama tvrdog sira bez masnoće, pomorandža ili jabuka.

20h – 250 ml jogurta ili kefira.

Pored dijete, gubitku kilograma doprinosi i ovo:

Ustanite od stola ako vam se čini da ste siti. Ako se prejedate, to će uticati na vašu težinu.

Nikad nemojte da legnete da biste spavali ili se odmarali nakon jela. Čim jedete, odmah krenite u šetnju ili nešto radite. Poslednji obrok treba da bude nekoliko sati prije spavanja. Po mogućnosti, najkasnije jedite u 20h. Večera uvek treba da bude lagana, a preporučeno je da to bude samo šolja nekog jogurta ili mlijeka.

Čak i ako niste hrišćani, postite. Doktor Uglov je verovao da posto donosi jednu korist! Povremeno bi se odrekao životinjskih proizvoda, smanjio bi količinu unete hrane i već bi se osjećao dobro. Pokušajte da povećate protok energije – krećite se što više možete: idite u duge šetnje, vježbajte obavezno, ako vam posao nije povezan sa fizičkom aktivnošću. Uglov je verovao da hrana sa aditivima nanosi štetu tijelu. Što je hrana prirodnija i jednostavnije spremljena, to je zdravija. Prije korišćenja dijete doktora Uglova, obavezno se posavjetujte sa ljekarom.

(Stil.kurir.rs)