ČUVENI NJEMAČKI DOKTOR JE POSMATRAO PACIJENTE KOJI IMAJU KORONA VIRUS I DOŠAO DO OVOG ZAKLJUČKA: Osim kašlja i temperature, pacijenti SVE ČEŠĆE IMAJU I OVA DVA SIMPTOMA

Virusolog i epidemiolog Hendrik Štrek, direktor instituta za virologiju na medicinskom fakultetu u Bonu, čovjek je koji je detaljno ispitao najviše oboljelih od koronavirusa u Nemačkoj. Nemanja Rujević, koji piše za Dojče vele, preneo je na Tviteru saznanja koja je Štrek iznio o koroni:

Tipični pacijent ima blage simptme, prema studiji iz Šenžena, 91 odsto zaraženih ima blaže simptome, suhi kašalj i ponekad temperaturu. U Nemačkoj je primijećeno i otupljivanje čula mirisa i ukusa, kao i proliv u 30 odsto slučajeva
Novi virus je manje opasan od SARS, ali se skuplja već u gornjem dijelu ždrijela, što ga čini mnogo zaraznijim. SARS se skuplja duboko u plućima, što ga čini manje zaraznim, ali opasnijim
U Italiji su testirani samo slučajevi sa teškim simptomima – onih devet odsto. Uz to, testirani su i preminuli. I u Kini su smrtni slučajevi najprije brzo rasli u odnosu na broj zaraženih jer su testirani mrtvi. Sada je to promijenjeno.
Vjeruje se da je u Italiji procenat zaraženog stanovništva ekstremno visok, samo da to još nije utvrđeno. U Njemačkoj se testiraju i blaži simptomi. Na primjer, zaraženog pacijenta iz Bona je samo grebalo grlo, takvog u Italiji ne bi ni testirali.

Biće još mrtvih, ali brojke neće biti apokaliptične, kako se priča. Za teške bolesnike, koji se vode kao preminuli od korone, pitanje je da li bi bili živi i bez korone. Pretpostavljam da u Nemačkoj u 2020. neće umrijeti više ljudi nego ranijih godina.

BONUS

Više od 99 odsto žrtava korona virusa u Italiji su osobe koje su već imale neku drugu bolest, pokazuje istraživanje zdravstvenih zvaničnika te zemlje.

Novo istraživanje moglo bi da pruži uvid u to zašto je stopa smrtnosti u Italiji, koja iznosi oko osam odsto od ukupnog broja zaraženih, viša nego u drugim zemljama, prenosi Blumberg.

Stučnjaci instituta iz Rima ispitali su medicinske podatke oko 18 odsto žrtava koronavirusa u Italiji i otkrili da samo tri osobe koje su preminule, ili 0,8 odsto od ukupnog broja preminulih, nisu ranije imale neku bolest.

Više od 75 odsto je imalo visok krvni pritisak, oko 35 odsto dijabetes, a trećina je imala neku srčanu bolest.

Prosječna starost preminulih od posledica virusa u Italiji bila je 79, 5 godina.