OVO JAČA IMUNITET BOLJE NEGO HRANA: Evo kako da stvorite ključna antitijela koja uništavaju viruse!

Svakodnevne navike igraju veliku ulogu u održavanju imuniteta jakim, a ako su one ispravne, samim tim se organizam lakše bori protiv virusa i ostalih negativnih uticaja!

Evo šta vam može ojačati imunitet, osim zdrave i pravilne ishrane!

Prije svega – osmijeh

Smijeh je jedan od trikova kako ojačati imuni sistem, on povećava broj antitijela u krvi i onih u belim krvnim zrncima, koji uništavaju bakterije i viruse. Takođe se povećava broj antitijela u sluzi u nosu što je i prva linija napada virusa, pa će ih lakše eliminisati.

Pjevajte!

Jedna studija sprovedena u Njemačkoj pokazala je kako pjevanje aktivira rad jetre, što pojačava koncentraciju antitijela u organizmu, a sve rezultira jakim imunitetom. Ako vam se ne peva u “timu”, pjevajte ispod tuša!

Ostanite u formi – vježbajte

Ne odustajte od fizičke aktivnosti iako je većina sportskih dvorana već zatvorila svoja vrata. Štaviše, neki stručnjaci preporučuju da vežbate na čistom vazduhu, a možete i u dnevnoj sobi! Čak i 30 minuta je dovoljno da biste ojačali organizam i ostali zdravi.

Uživajte u opuštanju i snu

Držite nivo stresa pod kontrolom. Napetosti i stresne situacije možete da izbjegnete učešćem u opuštajućim aktivnostima, poput joge, vežbi disanja ili opuštanja mišića.

Spavajte. Tokom sna, hormoni pomažu vašem telu da se oporavi i ponovo izgradi. Ako kontinuirano spavate premalo, vaš imunitet je u opasnosti.

Vitamini, vitamini, vitamini

Oni direktno jačaju učinak imunog sistema. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, vitamina E i selena. Vitamin A smanjuje rizik od infekcija. Gvožđe pojačava imunitet kroz niz važnih enzima. Cink igra važnu ulogu u normalnom rastu i povećava proizvodnju antitela. Sve vitamine možete pronaći u svježim namirnicama pa pažljivo birajte svoje obroke ili ih u organizam unesite putem dodataka ishrani.

Voće i povrće čuvaju zdravlje

Na stolu uvijek imajte puno svežeg voća i povrća. Konzumirajte ih kao svježe napitke, dodatke salatama ili obrocima ili kao samostalni međuobrok.

Ne zaboravite na tečnost

Instinktivno ćemo posegnuti za čajem kada smo bolesni, znajući da topli napitak hrani imuni sistem, a varijacija biljaka u njemu može pomoći u borbi protiv infekcija. Bostonski naučnici otkrili su da osobe koje svakodnevno piju pet do šest šoljica crnog čaja, ojačavaju baš dio imunog sistema koji se bori protiv infekcija.

Smanjite unos kalorija i izbegavajte toksine

Ograničavanje unošenja kalorija u organizam jača ključne ćelije imunog sistema koje se bore protiv infekcija.

Za zdrav i jak imunitet važno je izbjegavati nikotin i alkohol.

Njegujte samo pozitivne misli

Negativne misli djeluju negativno i na imuni sistem, stoga samo pozitivne misli prenosite iz jednog dana u drugi.

Higijena

Svi znamo da je najlakše zaraziti se putem prljavih ruku, pa ih redovno perite, ali i pazite gdje ih stavljate i ne dirajte lice prljavim rukama.

BONUS

Virusolog i epidemiolog Hendrik Štrek, direktor instituta za virologiju na medicinskom fakultetu u Bonu, čovjek je koji je detaljno ispitao najviše oboljelih od koronavirusa u Nemačkoj. Nemanja Rujević, koji piše za Dojče vele, preneo je na Tviteru saznanja koja je Štrek iznio o koroni:

Tipični pacijent ima blage simptme, prema studiji iz Šenžena, 91 odsto zaraženih ima blaže simptome, suhi kašalj i ponekad temperaturu. U Nemačkoj je primijećeno i otupljivanje čula mirisa i ukusa, kao i proliv u 30 odsto slučajeva
Novi virus je manje opasan od SARS, ali se skuplja već u gornjem dijelu ždrijela, što ga čini mnogo zaraznijim. SARS se skuplja duboko u plućima, što ga čini manje zaraznim, ali opasnijim
U Italiji su testirani samo slučajevi sa teškim simptomima – onih devet odsto. Uz to, testirani su i preminuli. I u Kini su smrtni slučajevi najprije brzo rasli u odnosu na broj zaraženih jer su testirani mrtvi. Sada je to promijenjeno.
Vjeruje se da je u Italiji procenat zaraženog stanovništva ekstremno visok, samo da to još nije utvrđeno. U Njemačkoj se testiraju i blaži simptomi. Na primjer, zaraženog pacijenta iz Bona je samo grebalo grlo, takvog u Italiji ne bi ni testirali.

Biće još mrtvih, ali brojke neće biti apokaliptične, kako se priča. Za teške bolesnike, koji se vode kao preminuli od korone, pitanje je da li bi bili živi i bez korone. Pretpostavljam da u Nemačkoj u 2020. neće umrijeti više ljudi nego ranijih godina.