U JEDNOM HOTELU SE SLUŽI PREKO 20 TONA OVE TORTE GODIŠNJE: Za njom smo svi LUDI, a EVO kako da se napravi KOD KUĆE

Moskva šnit je prepoznatljiv i zaštićen brend poslastičarnice Hotela Moskva, kreiran prije više od 40 godina. Kada je Kafe Moskva otvoren 1974. godine inspirisan novim konceptom i novim idejama, Moskva šnit torta je bila samo jedan od mnogih recepata koji su napisani te godine.

Međutim, ova torta je postala poznata širom svijeta za samo nekoliko mjeseci. Otada, parče Moskva šnit torte traži preko 300 gostiju svakog dana, a poslastičarnica isporučujue oko 1000 cijelih Moskva šnit torti na različite adrese. Kada se saberu sve te količine, može se reći da poslastičarnica Moskva napravi 20 tona Moskva šnit torte godišnje.

Ako želite da voću produžite rok trajanja, i samim tim sačuvate tortu od krvarenja, onda ananas i višnje dobro ocijedite i gusto skuhajte. Kada spremate koru u smjesu dodajte po jednu kašiku brašna i pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smjesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bijela. Kako biste dobili pjenastu teksturu šamponez krema, fil sa jajima kuhajte odvojeno, pa mu dodajte umućeni pute

Sastojci:
Za kore:
15 bjelanaca
15 kašika šećera
15 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
6 pti ber keksa

Za fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
2 šoljice mlijeka
250 g margarina
1 kašika brašna
2 kesice vanilin šećera
250 ml slatke pavlaka

Još:
1 konzerva ananasa
1 kg višanja
200 g lješnika
500 ml slatke pavlake

Priprema:
Bjelanca (5 bjelanaca) kratko umutite, pa postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano umiješajte orahe (5 kašika), mljeveni pti ber (2 komada) i brašno (1 kašika), pa dobijenu smjesu sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Od iste količine sastojaka isepcite još dvije kore.
Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa par minuta kuhajte na pari, uz neprestano miješanje. Zatim sipajte mlijeko i brašno i brzo promiješajte. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Sipajte fil u neku posudu, pa pokrijte providnom folikom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte umućeni margarin. Umutite i slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte i fil i sjedinite mikserom.
Koru premažite filom, pa poređajte odleđene i ocijeđene višnje. Zatim pospite sjeckanim lješnikom, pa premažite još malo fila. Stavite drugu koru, pa premažite fil, a onda poređajte isjeckan i ocijeđen ananas. Opet pospite sjeckanim lješnicima i premažite filom. Preko stavite treću koru, premažite filom, pospite višnjama i ananasom, kao i sjeckanim lješnikom. Cijelu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.