NE BACAJTE KORU OD BANANE: Evo za šta je možete koristi, KAKO OVO PRIJE NISMO ZNALI?

Saznajte koliko je kora od banane korisna za zdravlje!

Banane su ukusne, zdrave, bogate vitaminima i mineralima, a smatraju se najboljim podizačem energije. Ako ste gledali Novaka Đokovića na terenu, vidjeli ste da između setova “gricne” pola banane kako bi povratio “snagu”, a često je pričao i o hrani koja je svakodnevno na njegovom meniju.

Ako niste znali, ovo voće je čak proglašeno najpopularniim na svijetu, praktično da ne postoji osoba koja ga ne voli. Ali, šta uradite sa korom kada pojedete bananu? Naravno, bacite je… Međutim, to je velika greška. Kada čujete za šta sve možete da je koristite, garantujemo da ćete biti iznenađeni…

1. Bradavice

Imate bradavicu? Prije spavanja stavite na nju komad kore od banane i umotajte zavojem. Ponavljajte svake noći i bradavica će otpasti sama od sebe.

2. Bore

Antioksidansi u korama od banane mogu da učine čuda za kožu. Unutrašnjom stranom kore dobro utrljajte lice i sačekajte pola sata prije nego što se dobro umijete. Poslije nekog vremena primijetićete da su se bore ublažile.

3. Bijeli zubi

Još jedno poptuno neočekivano dejstvo – unutrašnjost kore banane može pomoći da se izbijele zubi. Svakog dana utrljavajte koru na zube i za dvije sedmice ćete vidjeti rezultat.

4. Ujed komaraca

Zaboravite na “udaranje” krstića na mjesto gdje vas je ujeo komarac kako biste zaustavili svrab, kora od banane će vam u tom pomoći. Dobro je utrljajte na mjesto ujeda i svrab će se odmah povući!

5. Holesterol

Da li imate visok holesterol? Pokušajte da uključite koru od banane u svoju ishranu. Možda zvuči čudno, ali kora sadrži više vlakana od samog voća. Jedenje kore takođe može da pomogne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Vodite računa samo da ste prethodno dobro oprali bananu.

MONDO