Popravljaju zdravlje i raspoloženje: EVO ZAŠTO TREBATE JESTI MANDARINE

Mnogi benefiti: Prepune su vitamina C, čuvaju vid, a pogodne su čak i za dijabetičare

Mandarine su po mnogo čemu bolje od pomorandži – lakše se ljušte, a meso je mnogo sočnije i slađe. Naročito sad kad im sezona tek počinje i kada su najsočnije.

Lekovita svojstva ovog ukusnog voća su zaista mnogobrojna, a evo zašto važe za jedan od najzdravijih plodova tokom jeseni i zime.

Odlične protiv prehlade

Mandarina obiluje vitaminom C, koji jača imuni sistem i podstiče aktivnost belih krvnih ćelija. Isto tako pomaže u apsorpciji gvožđa, čime se formiraju crvene krvne ćelije koje ublažavaju simptome alergija i prehlada. Najbolja prevencija kod prehlade je jedna čaša sveže ceđenog soka na dan, a ako pušite, potrebna je dvostruka količina, jer nikotin uništava vitamin C.

Povoljno deluje na probavni sistem

Mandarina sadrži velike količine vlakana, koja snižavaju holesterol i daju osećaj sitosti, pa je odlična za mršavljenje ili održavanje telesne težine. Pogodna je i za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks. Prisutni antioksidansi smanjuju rizik od nastanka čireva i raka želuca, a sok mandarine podstiče rad metabolizma i jetre.

Umiruje organizam

Mandarina ima smirujući uticaj na nervni sistem, pa se eterična ulja dobijena iz njene kore upotrebljavaju u kupkama za opuštanje. Ona su odlična i za ublažavanje grčeva u disajnom i probavnom sistemu jer regulišu nivo kiseline u želucu. U tom slučaju preporučuje se uzimanje po dve kapi eteričnog ulja pomešane s malo meda.

Pomaže i u nezi kože

Mandarina je dobar izvor vitamina A, pa je odlična u borbi protiv kožnih bolesti kao što su akne i bubuljice. Kad je reč o lečenju rana i drugih oštećenja na koži, ovaj vitamin je neophodan jer pomaže u obnovi oštećenog tkiva. Isto tako pomaže u smanjenju simptoma starenja kože kao što su bore i fleke.

Drugi vitamin kojim mandarina obiluje je vitamin C. Ako želite glatku i mladalačku kožu, on će i te kako pomoći jer podstiče proizvodnju kolagena – proteina koji kožu čini elastičnom.

Čuva i poboljšava vid

Mandarina sadrži pristojnu količinu beta-karotena i askorbinsku kiselinu, koji poboljšavaju vid. Pomaže i kod tzv. noćnog slepila, nepravilne adaptaciju oka na mrak. Ako redovno unosite ove materije u telo, velika je verovatnoća da ćete sprečiti prevremeno slabljenje vida.

Izvor: Kurir.rs