ČITAVU SEDMICU BELI LUK DRŽALA POD JASTUKOM, Kad Je Išla Doktoru, Ostali Svi U Neverici: PA OVO JE NEVEROVATNO!

Brojne su namirnice iz naših bašta koje se od pamtivjeka koriste u tretiranju mnogih problema koji nas spopadaju tokom života, razne obloge i napici su se prenosli s koljena na koljeno. Danas ta prirodna „medicina“ pomalo pada u zaborav, ali priroda u svijetu pa i kod nas postaje ponovo popularan izvor ljekovitih pripravaka. Već smo pisali o bijelom luku i njegovim raznolikim efektima na naše zdravlje i sam organizam. Bijeli luk koristimo u svemu, na Balkanu on je neizostavan dodatak u našim jelima. Neki bi možda rekli da i pretjerujemo sa njegovom upotrebom, ali zar može biti previše dobre stvari?

Koliko god da je ukusan i poboljšava svako jelo u koje se dodaje, bijeli luk je više od dodatka jelima. Kao što sigurno znate posjeduje i znatna ljekovita svojstva. Konzumacija čena bijelog luka se često preporučuje kod raznih infekcija, ako vam odmah padne na um jak miris nema potrebe za zabrinutost jer ga možete konzumirati kao tabletu, tj. Progutajte cijelo čeno bijelog luka. Ako vam ne smeta malo jači zadah, onda čeno možete istisnuti ili propasirati pa kao takvo progutati. Bijeli luk je između ostalog i poznat u narodu kao prirodan način za spuštanje krvnog pristiska. Pored ove uobičajene primjene postoji i jedna za koju baš i nismo često čuli. Naime postoji tvrdnja da je jako dobro staviti čeno bijelog luka pod jastuk. Ova metoda se koristi kada osoba ima probleme sa disanjem, a pozitivan efekat se postiže kada se udiše miris bijelog luka. Naime bijeli luk uz miris ispušta i alicin koji pomaže u rastvaranju šlajma koji se skuplja u disajnim putevima i otežava disanje.

Kako bi efekat bio uspješniji moguće je spremiti i inhalaciju od bjelog luka, gdje se u vruću vodu ubaci nekoliko istucanih čena bijelog luka. Bijeli luk je svestran prirodni lijek i može pomoći kod viroza a i kod sezonskih prehlada. Uništava razne bakterije i njegova efikasnost je značajna i sammom primjenon u našim kuhinjama.