RUKE I NOGE TRNU BEZ RAZLOGA? Nemate Pojma Šta Se Dešava U Organizmu – EVO Kako Da To Sprečite!

Osjećaj kada vam trnu ruke, utrnjenje ili bockanje ima medicinsku pozadinu, u pitanju je parastezija i zhvata različite djelove šake, prste, dlanove pa nadlanice. Ovi simpromi se smatraju normalnom pojavom ako traju kraće od par minuta. Trnjenje i gubitak osjećaja u rukama može biti kratkog trajanja, sve u zavisnosti od uzroka. Skoro svima nam se deslilo dokom noći ako smo zaspali na ruci i sl. Ako je utrnulost dugotrajnija i ne prolazi niti nakon par sati, ili u najgorem slučaju postane hronična, morate otići doktoru. Dugotrajna parastezija može izazvati ozbiljne posljedice kao što je trajan gubitak osjećaja u zahvaćenim udovima.

Uzroci trnjenja u prstima

Trnjenje ruku se najčešće povezje sa oštećenjem nerava. U određenom dijelu tijela ovi simptomi se pojavljuju bilo uklještenjem ili pritiskom, kao i smanjenim protok krvi. Razni su uzroci, poput nekih bolesti starosna dob osobe kao i loša cirkulacija. Kada se prvi put pojave ovi simptomi potrebno je definisati kakave su promjene u pitanju. Naime mogu biti funkcionalne ili pak organske, također je važno utvrditi da li je simptom prolazan. Simptomi karpalnog tunela – ukratko to je „tunel“ kroz koji od lakta do šake prolaze tetive i srednji živac. Te tetive su primarni pokretači naših prstiju te su obloženeopnom koja služi za podmazivanje. Ove tetive su jako osjetljive na dugotrajan napor i pritisak.

Nakupljanje vode u organizmu trudnica nam nije strano, zbog toga dolazi do povećanog pritiska na centralni živac koji upravlja našim šakama, te uzrokuje trnjenje prstiju i šaka. Ovo je pojava koja dolazi udrugom ili pak trečem tromjesečju, srećom ovaj oblik prestaje nakon poroda. Usljed dijabetesa može doći do oštećenja perifernih nerava ako se ne dovede pod kontrolu mogu uzrokovati probleme koji mogu dovesti do amputacije uda.Trnce također mogu uzrokovati i autoimune bolesti, infekcije, multipla skleroza, artritis, išijas, migrena izloženost nekim hemikalijama, teškim metalima ili pak zračenju. Tu su također i pretjerano konzumiranje alkohola i kigareta, trovanje morskim plodovima, promzline, uejdi insekata i životinja. Najčešći uzrok znaju biti teže fizičke aktivnosti ili pak ponavljanje radnji i pokreta u području zgloba. Rad za računarom, korištenje tastatue i miša, ali i mobilnog telefona. Mogući uzroci su i hormonski poremećaji te trudnoća. Ostatak pročitajte OVDJE