KAKO DO DOMAĆE PITE NA STOLU ZA SAMO 30 MINUTA OVO JE KORISTAN SAVJET ZA SVAKU DOMAĆICU

Sastojci:
Za tijesto:
200 gr mekog brašna
200 ml tople vode
kašičica soli

i još ulje za ‘’dodatne’’ radnje
I jedna neobična ideja za fil:
2 veće glavice crvenog luka
400 gr miješanog mljevenog mesa
800 gr krompira
1 malo vrhnje za kuhanje, sa okusom parmezana (preporučujem, a može i neko drugo)
začini sol, vegeta, biber, malo mljevene crvene paprike

Priprema:
Za sat vremena od trenutka kada počnete praviti domaću pitu možete imati sirnicu ili zeljanicu, pošto je izrada fila najjednostavnija. Fil koji vam ovaj put predlažem zahtjeva više vremena, pa će vrijeme postupka biti u ovom slučaju duže.
Postupak pripreme jufke za pitu: Otprilike sam vremenom shvatila da mi je za veliki pleh od peći, potrebno oko 200 gr brašna i 200 ml mlake vode, i prstohvat soli da zamijesim jufku. Za početnike preporučujem više, za slučaj da se nešto iskomplikuje…
Znači izvagamo brašno, dodamo toliko tople vode u mililitrima, posolimo i miješamo viljuškom. Kada tijesto počne da se odvaja od viljuške, posuti ga sa još malo brašna i umijesiti rukom, u glatko, tijesto koje se odvaja od ruke. Za početnike, da ne bi bilo nedoumica, tijesto može biti i tvrđe zamiješeno, ali ćete trebati poslije čekati malo duže u postupku izrade. Znači odvažite se i zamijesite svoju prvu jufku – ne možete pogriješiti Bitno je da je 10ak puta premijesite, kako bi sama struktura tijesta bila kompaktnija.
Dobro je namažite uljem, i ostavite na tacni da malo odmara.

U međuvremenu pripremite fil.Ovoga puta ja sam fil pripremila prije, jer sam dinstala luk nasjeckan na kockice, dodala mljeveno meso, a kasnije i krompir sjeckan na kockice, posolite, dodajte kašičicu – dvije vegete i malo pobiberite. Kad je fil dovoljno dinstan, skinite sa vatre i umiješajte jedno malo vrhnje za kuhanje sa okusom parmezana (na primjer, a može bilo koje drugo slano vrhnje za kuhanje)

Uključite rernu na 250 stepeni.
Poslije 5-10 minuta odmaranja vrijeme je da našu jufku premijesimo, ali ovaj put sa uljem. Znači na tacni gdje ste je ostavili, podvucite prste i od krajeva mijesite prema sredini jufke, u krug. Mijesite tako, skupa sa uljem, sve dok jufka ne postane nekako tvrđa i žilavija. Činiće vam se da se od nje ništa neće moći napraviti – ali ne brinite – na dobrom ste putu! Opet je dobro premažite uljem sa svih strana i pustite da se još malo odmara. Primjetićete da je tekstura jufke sada glađa.
A za to vrijeme vi pripremite sto za razvlačenje jufke. Potreban vam je čist stolnjak, koji zatim pospete brašnom po cijeloj površini (kako se jufka ne bi lijepila ).
Zatim stavite svoju jufku na sredinu stola. Pobrašnit je, protrljajte malo rukom brašno po površini tijesta, Također bršnom protrljajte i oklagiju, kako se ne bi lijepila i laganom razvaljajte jufku što tanje. Prilikom rada sa oklagijom, slobodno se pomozite posipanjem brašna po jufki.

Kada ste zadovoljni postignutom veličinom jufke, pospite je uljem i lagano kružnim pokretima prstiju ulje rastrljaje po cijeloj površini i prema krajevima, da bude ravnomjerno. Nemojte štediti na ulju, ali nemojte ni posuti previše. Od ovoga zavisi kako će se jufka ustvari razvući. I pustite da vrijeme radi za vas
Ostavite tako premazano uljem 5-10 minuta, taman toliko koliko je potrebno da vi operete ruke od ulja, ipripremite pleh, nauljite ga, doneste pripremljeni fil i vratite oklagiju i brašno, jer vam više neće trebati. Polako bez žurbe…
Zatim zavući čiste, suhe ruke do sredine jufke i laganim pokretom povući jufku prema sebi (tj.prema kraju stola) I tako polako, kružeći oko stola, povlačite jufku od sredine ka krajevima, dobivajući tanku koru.

Ukliko su krajevi ostali deblji možete ih odsjeći (a rijetko se desi da nisam zadovoljna debljinom krajeva). Kad ste zadovoljni postignutim, malo nauljite koru od kraj stola, u širini od 10 cm (vrlo tankim slojem ulja) i nanesite fil. Zatim krajeve lagano prebacite preko fila, i onda koristeći stolnjak urolajte pitu, onoliko koliko je potrebno da pokupite sav raspoređeni fil. Nožem odvojite dobivenu pitu, urolajte je, ili odsjecite i redajte u pleh.Zatim ponovo, tamo gdje ste presjekli nožem, tankim mlazom malo pouljite u širini 10 cm otprilike, i na tu širinu opet rasporedite fil. Ponovo zarolajte, koristeći se stolnjakom…
Ova jedna jufka koju razvučete preko cijelog stola dovoljna je za jedan veliki pleh od peći.

Pitu u plehu opet malo pouljite da ne bude suha i stavite peći u zagrijanu rernu. Pecite oko 20ak minuta do pola sata, ili dok fino ne porumeni. Pečenu pitu izvadite iz rerne i prekrijete čistom krpom.
Također je možete premazati umiješanom posoljenom pavlakom, i vratiti u rernu da se zapeče.
Ukoliko želite zapeći sirnicu, tada obavezno dodajte i jedno jaje i malo sira za pitu, pa zajedno sa pavlakom umutite i prelijte preko pite.

izvor: coolinarika.com