OBNAVLJA OŠTEĆENU JETRU, PREPORODIT ĆE VAŠE TIJELO: Treba Vam OVAJ RECEPT, NIJE SKUPO , A ZLATA JE VRIJEDNO!

Jetra je jedan od najvažnijih organa našeg organizma. Nazivaju je još i „centralna laboratorija“, s obzirom na to da joj je uloga da očisti organizam od toksina koji svakodnevno dospijevaju u naš organizam.

U sljedećem teksu pročitat ćete na koji način možete pomoći bolesnoj jetri.

Jetra je najveća žlijezda našeg organizma i jedina sa sposobnošću regeneracije. Bolesti jetre su veoma često uzrok gubitka života, pa o njenom zdravlju treba voditi računa. Ona svakodnevno prerađuje hranu i toksine koje unesemo u organizam.

Najčešći uzrok oštećenja jetre su lijekovi. Hemijski medikamenti su nepoznate supstance koje jetra ne može da prepozna i time biva opterećena.

Sponsored by Luponmedia

Alkoholičari i osobe koje piju gazirana i slatka pića također opterećuju jetru nepotrebnim toksinima, pa se osobama koje uzimaju lijekove svakodnevno ili alkohol, preporučuje da počnu terapiju sirutkom.

Sirutku je preporučivao još Hipokrat, a u narodnoj medicini poznata je od davnina. Nekada su majke surutku davale i malim bebama kao zamjenu za majčino mlijeko, a smatra se da je upravo surutka zaslužna za predivan ten Skandinavki.

Sirutka je nus proizvod koji se dobija u proizvodnji sira. Na selu se ona koristila vijekovima, ali organizovana proizvodnja surutke počinje tek četrdesetih godina 20. vijeka.

Sirutka se koristi u narodnoj medicini za jačanje imuniteta, za umor i iscrpljenost, povoljna je za sportiste, za oboljele od osteoporoze, ali i za potpuno zdrave osobe. Najčešće se preporučuje osobama koje imaju neko oboljenje jetre.

SASTAV SIRUTKE I LJEKOVITOST: U sirutki ćete naći najbolje i najvrednije sastojke mleka – vitamine E i B , minerale i mliječne šećere koji su zaslužni za građenje veza u mozgu.

Sadrži i fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, bakar, kobalt, mangan i molibden. Bogata je i vitaminima, aminokiselinama i belančevinama, a ima malo kalorija, pa se često preporučuje i za mršavljenje.

Konzumiranje sirutke povećat će lučenje serotonina (hormona sreće), pa će nas osloboditi stresa i dati nam energiju i dobro raspoloženje. Aminokiseline iz sirutke naročito se preporučuju ako se aktivno bavite sportom. One se prilikom vježbanja pretvaraju u mišiće, ali i pomažu mišićima da se oporave od teškog i napornog vježbanja.

Sirutka sadrži i imunoglobuline i laktoferin koji sprečavaju nastanak upala u organizmu. Sadrži i žive bakterije, te ukoliko se konzumira umjereno, može da bude i efikasan probiotik.

SIRUTKA I JETRA

Sirutka se koristi kod gotovo svih problema sa jetrom. To znači da je efikasna i kod masne jetre, oštećene jetre, usljed virusnih oboljenja poput žutice ili hepatitisa, jetre koja je natečena i posebno kod oštećene jetre usled konzumiranja alkohola, nezdrave i masne hrane.

Sirutka je čistač jetre. Sadrži beta – laktoglobulin koji organizam snabdeva aminokiselinama BCAA. Te aminokiseline, pokazuju istraživanja, značajno utiču na lečenje čak i uznapredovalih bolesti.

Aminokiselina BCAA pomaže i osobama koje su oboljele od ciroze jetre da duže i kvalitetnije žive. Sirutka sadrži i imunoglobulin i lizosome koji jačaju imunitet, što je vrlo važno kod hroničnog hepatitisa. Laktoferin iz sirutke ima protivupalna dejstva, pa se preporučuje i osobama koje često imaju upale jetre.

Cistein koji možete pronaći u sirutki pomaže telu da proizvodi glutation, koji također ima protivupalno dejstvo. To je antioksidans koji sprečava da se u organizmu gomilaju toksini. Cistein je kod osoba obolelih od hepatitisa C veoma nizak.

Konzumiranjem sirutke se ovaj nivo vraća u normalan raspon, dok njegov manjak ozbiljno može uticati na progresivnost bolesti i oštećenje jetre. Glutation pomaže i kod bolesti štitne žlijezde, kod raka, multiple skleroze i Parkinsonove bolesti.

SIRUTKA KAO LEK ZA MASNU JETRU: Masna jetra je bolest novog doba. Pretpostavlja se da skoro da nema odrasle osobe koja nema zamašćenu jetru u nekom procentu.

Masna jetra nastaje nagomilavanjem masti, najčešće kao uzrok nezdrave ishrane. Druga oboljenja jetre, lekovi, gojaznost, hepatitis i alkoholizam mogu uticati na pojavu masne jetre.

Uz terapiju sirutkom, treba trajno smanjiti unos masne, nezdrave hrane, šećera, gaziranih napitaka, alkohola, skrob i povećati unos proteina. To znači izbaciti i industrijske mesne prerađevine, masne i začinjene sireve, slanine i suva mesa.

Započnite lečenje masne jetre kozjom sirutkom. Svakog jutra popijte pola litra do litar domaće i sveže kozje surutke. Kada se popije (najmanje 2 čaše sirutke), ne smete jesti, ni piti ništa sem vode naredna 2 sata. To ne bi trebalo da vam padne teško, jer je zasitna i bogata proteinima. Terapija kozjom sirutkom sprovodi se svakodnevno 2 nedelje, nakon čega se napravi pauza od nedelju dana.

Liječenje možete i ponoviti nakon pauze. Uz lečenje sirutkom, pridržavajte se regulisane ishrane, jer nećete postići nikakav rezultat ako nastavite da unosite masnu i nezdravu hranu.

SIRUTKA KAO LIJEK ZA UPALU JETRE: Upale jetre nastaju kao posledica mnogih faktora, često kao posljedica masne jetre. Sa terapijom treba početi što pre, apravila su slična kao i kod lečenja masne jetre.

Svako jutro započnite sirutkom. Pijte do 1 l ove tečnosti dnevno, najbolje ujutru. Lečenje treba da traje oko mesec dana, ali uz pridržavanje posebnog programa ishrane i eliminacije toksina koji mogu opteretiti jetru tokom lečenja. Izbegavajte sirutku u prahu, jer nije ni upola dobra za vaše zdravlje kao sveža.

SIRUTKA KAO LEK ZA CIROZU JETRE: Ciroza jetre je poslednji stadijum oštećenja jetre. Najčešće nastaje kao posljedica hroničnog hepatitisa ili alkoholizma. Radi regeneracije i lečenja ciroze jetre, pijte najmanje 5 dl sirutke, a najviše 1 l svakodnevno, najmanje mjesec dana.

Da biste poboljšali efekat, svakog jutra jedite domaći mladi sir. Imajte na umu da sirutka nije svemoguća. Ona će sigurno poboljšati vaš kvalitet života, čak i sa cirozom, ali tokom terapije jetru morate rasteretiti toksina. To znači da cigarete, stres, alkohol, kofein i masna hrana nikako nisu dozvoljeni tokom terapije.

DA LI JETRA MOŽE U POTPUNOSTI DA SE REGENERIŠE? Iako ima jedinstvenu sposobnost obnavljanja, jetra ne može u potpunosti da se regeneriše. Na veliku sreću, veći deo jetre može biti obnovljen. Za doktore je bitno da jetra normalno funkcioniše, a smatra se da čak i ako se izvadi 60 – 70 % jetre, ona može da obavlja svoju funkciju. Uzimanje sirutke može pomoći i ubrzati proces obnavljanja, ali redovne kontrole kod lekara su obavezne.

Kako se pravi domaća sirutka? Najbolje je sirutku praviti od domaćeg mleka. Oko 1 l mleka sipajte u veću šerpu i prokuvajte. Dok se mleko kuva, iscedite sok od jednog limuna, pa dodajte u mleko dok je još vrelo. Sklonite sa vatre i ostavite. Sačekajte da se odvoji providna tečnost zelenkaste boje, pa kada se potpuno odvoji, prespite tečnost u staklene flaše.

Dobijena sirutka obavezno se drži u frižideru. Sirutku možete piti i tako što 1 – 2 supene kašike razmutite u čaši vode i pijete uz svaki obrok. Ovako pripremljen napitak pogoduje trudnicama, za jačanje imuniteta, za bolje varenje ili za snižavanje holesterola u krvi.

Limunada od sirutke: Sirutka ima specifičan miris i ukus, pa ne mogu baš svi da je piju. Ako je to slučaj sa vama, pokušajte ovaj, takođe delotvoran recept. Standardnu šolju do 1/3 napunite medom, rastvorite med u malo tople vode, pa dodajte sok od 2 limuna. Tu mešavinu prespite u litar surutke, dobro izmućkajte i čuvajte u frižideru. Pijte ovaj napitak po istim uputstvima kao i čistu sirutku.

Kozija ili kravlja sirutka? Verovatno ćete doći u nedoumicu koju sirutku uzeti. Mada je nedostupnija, kozija sirutka je bolja i zdravija od kravlje. Ipak, imajte na umu da treba pronaći proverenu sirutku i najbolje je kupovati je kod pouzdanih prodavaca. Sa druge strane, kravlja surutka vam je sigurno dostupnija, a i ona ima svoje blagodeti. Obe sirutke se doziraju na isti način, a na vama je da izaberete koja vam je prijemčivija.

KOME SE JOŠ PREPORUČUJE SIRUTKA? Sirutku možete davati deci, ali ne preterujte u količini. Ona će pomoći u jačanju organizma, pa će i u prelaznom periodu vaše dete zaobići viroze.

Trudnice imaju povećanu potrebu za proteinima, pa bi sirutka to mogla da nadomesti. Obilje kalcijuma pogodovaće i osobama koje boluju od osteoporoze. Gojazne osobe mogu uvrstiti sirutku u svoju ishranu. Veoma je hranljiva, a pomaže varenje i ubrzava metabolizam.

Slično, osobe sa nekim smetnjama prilikom varenja, treba da piju sirutku. Nadutost, gorušica i gasovi su samo neki od problema koje sirutka može da reši.

Sirutka se može koristiti i za negu kose i kože. Ispirajte kosu jednom nedeljno sirutkom i umivajte se za sjajan ten. Konzumiranjem sirutke možete regulisati visok krvni pritisak, sprečiti moždani udar, sniziti povišen holesterol, povećati mišićnu masu ili zaustaviti dejstvo zubnog plaka. Zanimljivo je da jedna čaša sirutke nakon većeg stresa, oslobađa vaše telo napetosti i utiče na bolje raspoloženje.

KO NE SME DA PIJE SIRUTKU? Mada je veoma korisna, i njena upotreba ima ograničenja. Pre svega, osobe koje su osetljive na laktozu, treba sa oprezom da je konzumiraju ili da je ne konzumiraju uopšte. Naime, tečna surutka sadrži nizak nivo laktoze, ali sirutka u prahu može sadržati i do 70 % laktoze u svom sastavu.

Bubrežni bolesnici ne bi trebalo da piju sirutku. Tačnije, povećan unos proteina može štetiti bubrezima. To znači da umerena konzumacija, u skladu sa savjetom ljekara, ne bi trebalo da škodi.

Pretjeran unos sirutke u organizam može dovesti do teške dijareje, s obzirom na to da sadrži bakterije koje mogu narušiti balans crevne flore. Pijte sirutku po datim uputstvima. Najbolje je da se pije do pola litra dnevno, osim ukoliko stanje bolesti nije ozbiljno.

Izvor: prirodnolecenje.com