DOMAĆI KREMASTI SLADOLED OD JAGODA

Potrebno je:
1 l mleka
400 g šećera
300 g šlag
300 ml gazirane vode
500 g jagoda
4 banane
1 kašičica ekstrata vanile
ili 2 kesice vanilinog šećera
Priprema
1
Priprema voća: Jagode sveže izgnječiti viljuškom i zamrznuti da se zalede. Banane takođe izgnječiti viljuškom i zamrznuti u zamrzivacu. Zaleđene jagode i banane izvaditi iz zamrzivača i ostaviti ih na toplom da stoje oko 5 minuta. Zatim ih malo izblendirati u blenderu ili secka.

2
Priprema kremastog fila: U posudu sipati mleko i šećer, staviti na šporetu na srednjoj temperaturi i provreti da se šećer otopi. Mleko ostaviti da se ohladi. Hladno mleko staviti u zamrzivaču da se zaledi.

3
U drugu posudu umutiti mikserom umutiti šlag u čvrstu penu sa gaziranim vodom. Zamrznuto mleko izvaditi iz zamrzivača, ostaviti malo oko 5-10 minuta da stoji na toplom. Kašikom zahvatati zamrzlo mleko i dodavati ga u umućeni šlag, pri tom miksetom mutiti masu neprekidno.

4
Umućena masa vremenom će se uvećavati i zgusnjavati u finu gustu masu. Umućenu masu podeliti na tri jednaka dela.

loading…
5
Prvi deo dodati zamrznute jagode, mikserom izmiksati i izjednačiti masu. Posudu sa umućenom masom od jagoda vratiti ponovo u zamrzivaču. Drugi deo mase dodati zamrznute banane, mikserom izmiksati masu da se izjednači. Posudu vratiti u zamrzivač. U treći deo dodati 2 kesice vanilinog šećera ili 1 kašičica ekstrat vanile ili sipku od vanile. Vratiti posudu u zamrzivaču sa umućenom masom od vanile. Zamrznuti sladoled u čvrstom stanju. Pre posluženja, sladoled izvaditi iz zamrzivača, ostaviti koji minut na toplom, pa kašikom za sladoled služiti hladno osveženje.