Ako Primijetite OVO Na Koži, Ni Slučajno Ne Ignorišite: Odmah Se Javite Ljekaru, POSLJEDICE MOGU BITI KATASTROFALNE

Ako primijetite ove simptome, odmah ih prijavite ljekaru, i to bez odlaganja. Što duže čekate, situacija može da bude sve gora, pa čak i smrtonosna.

Doktor Ivan Aleksić, biolog Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, upozorio je nedavno javnost da su se krpelji aktivirali već u toku februara i marta, a veliki broj njih je zaražen lajmskom bolešću.

Krpelj mora odmah da se izvadi

Krpelj je parazit koji boravi u prirodi i naseljava šume, izletišta, neobrađene i travnate površine. Koliko je lako previdjeti da se zakačio na nas pokazuje slika koju je svojevremeno pokazao Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti – u mafinu su sakrili pet krpelja kako bi pokazali koliko ih je teško uočiti ali i koliko je važno odmah reagovati na svaki simptom.

foto: Twitter

Ubod krpelja je bezbolan praktično je nemoguće ocijeniti da li je do došlo do kontakta, jer on u svojoj pljuvački ima prirodni anestetik. Iz tog razloga ljudi koji borave u prirodi, a naročito oni koji nisu zaštićeni – izletnici, djeca (jer vole da leže na travi), radnici koji obrađuju te površine, moraju po povratku u kuću da obave pregled celog tela. Kontakt sa krpeljom retko kada daje alergijske kožne reakcije; jedino na šta treba obratiti pažnju je to da jedan dio krpelja može biti zaražen bakterijom koja se zove borrelia burgdorferi koju može da prenese kontaktom sa čovjekom.

Ujed krpelja može da izazove lajmsku bolest koja može da nanese ozbiljne posljedice po organizam, ali retko i to iz jednog razloga: nastajanju ove teške neurološke bolesti prethode brojni simptomi na koje čovek jednostavno mora da reaguje.

Par dana nakon kontakta sa krpeljom, ukoliko je ovaj parazit zaražen, na mjestu uboda primijetiće se jarko crvenilo koje vremenom stvara prstenast obruč. Jasno se vidi granica zdravog i inficiranog dijela kože, a crveni obruč bolan je na dodir. Te simptome nemoguće je ignorisati, a kada se u tom trenutku obrtatite kožnom ljekaru ili infektologu, prepisanom terapijom koju daje ljekar sprječava se nastajanje lajmske bolesti. Problem može da nastane samo ukoliko se ignorišu ovi nimalo zanemarljivi simptomi.

Ako se kojim slučajem to desi (recimo, kožna promjena može da spontano nestane), nakon nekoliko mjeseci javiće se simptomi poput neobjašnjive temperature, bolova nepoznatog porijekla u kostima i zglobovima, malaksalost. Svi ti simptomi podsjećaju na grip, ali testovima se lako utvrđuje da je u pitanju lajmska bolest.

Rijetko je, ali moguće, da lajmska bolest napreduje tako izazvana nepažnjom zaraženog – primjer je pjevačica Avril Lavinj, koja se dvije godine borila sa ovom strašnom bolešću i jedva preživjela. Zato je važno da na prvi znak uzbune nakon boravka u prirodi, odmah kontaktirate ljekara i otklonite sve eventualne sumnje.