NAJBOLJA DIJETA ZA MRŠAVLJENJE I OBARANJE VISOKOG PRITISKA: Žene se kunu u nju, a ljekari stalno hvale

Za samo dvije nedelje, DASH dijeta može da obori visok pritisak i smanji nivo holesterola u krvi. Potrebno je ograničiti nivo soli u hrani, a evo šta je dozvoljeno od namirnica.

Dijeta DASH je nazvana po skraćenici engleskog naziva “Dietary Approaches to Stop Hypertension”, što znači “dijetski pristupi sprječavanju hipertenzije”. U pitanju je plan zdrave ishrane kojom se leči ili sprečava visok krvni pritisak.

DASH dijeta (izgovara se “deš”) uključuje namirnice koje su bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Sve su one veoma zdrave za kontrolu krvnog pritiska. Ograničen je unos namirnica sa visokim sadržajem natrijuma, zasićenih masti i dodatih šećera.

Istraživanja pokazuju da ova dijeta može da obori krvni pritisak za samo dvije sedmice. Veoma je zdrava i zato što smanjuje “loš” holesterol, čime utiče na dva glavna uzročnika moždanog i srčanog udara.

Postoje dvije verzije “DASH” dijete – pored smanjenja natrijuma na 2.300 mg dnevno, koliko se preporučuje za zdravu ishranu, postoji i još restriktivnija – na 1.500 mg natrijuma dnevno. Dok je za prvu dozvoljena jedna ravna kašičica soli, za drugu je treba skoro prepoloviti.

U DASH dijeti su dozvoljeni riba, piletina, mahunarke i orašasti plodovi, mliječni proizvodi od obranog mlijeka, povrće i voće.

Žitarice se, takođe, preporučuju s tim što ih treba ograničiti na 6 do 8 porcija dnevno. Jedna porcija može biti jedna kriška hljeba ili pola šolje kuhanog pirinča, na primjer.

Savjetuje se 4-5 porcija voća i povrća dnevno – misli se na jednu šolju svježeg ili pola šolje kuhanog, bez dodavanja šećera ili masnoća. Meso treba jesti kuhano, ne više od 250 grama dnevno.

Da biste kontrolisali količinu soli, vodite računa da sami pripremate jela ili pažljivo čitajte etikete sa sadržajem konzervi ili tegli sa namirnicama.

Tekst: Lepa&Srećna