OVAJ NAPITAK JE METLA ZA CRIJEVA: Sve čisti i pomaže kod zatvora, a dovoljna su vam samo 2 sastojka

Vrlo je važno održavati crijeva zdravim, prije svega pravilnom ishranom, ali i uz pomoć malih trikova za detoksikaciju .

Psyllium su pahuljice dobijene iz sjemena biljke plantago, tj. u kombinaciji s vodom, psyllium pomaže u probavi jer njegova svojstva omogućavaju pravu detoksikaciju crijeva.

Način života kojeg karakteriziraju prvenstveno dugotrajno sjedenje i brza hrana siromašna vlaknima često uzrokuje probavne probleme, zbog čega sve veći broj ljudi ima problema sa zatvorom.

Psyllium sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i puno sluzi, što stvara “podmazujući” efekat na crijevnim zidovima. Kao i kod mnogih tegoba, pomoć može doći iz prirode, a ovoga puta predstavljamo odličnog saveznika crijeva – ljusku psilijuma.

Djeluju kao “metla u crijevima” jer pomažu u procesu detoksikacije, odnosno izbacivanju štetnih tvari iz debelog crijeva. Polisaharidna sluz, koje ima u izobilju, vezuje vodu i ima sposobnost da poveća svoj volumen i do 15 puta.

Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i dosta sluzi, zbog čega se stvara efekat podmazivanja crijevnih zidova. Dijetalna vlakna u biljci pomažu u stvaranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, pa relativno lako prolaze kroz želudac u debelo crijevo. Tamo zadržavaju vodu, bubre i potiču peristaltiku crijeva, piše Zapozdena.hr.

Koji je najbolji način da koristite ljuske psilijuma?

Jednu kašičicu pahuljica psilijuma otopite u vodi, jogurtu ili izmiksanom soku i odmah konzumirajte jer se brzo pretvara u želatinastu masu. Preporučuje se da popijete dodatnu čašu vode i povećate unos tečnosti tokom dana.

Upotreba ovog prirodnog lijeka ne šteti zdravlju, ne uništava mikrofloru i ne remeti probavu i rad crijeva. Takođe je veoma efikasan u ublažavanju hemoroida i drugih probavnih problema.

Napomena : Prije svakodnevne upotrebe psilijuma, posavjetujte se sa ljekarom koji je upućen u vaše zdravstveno stanje.

(sensa.mondo.rs)