RUSKA DOKTORKA UPOZORILA – NESANICA UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Otkrila i koja hrana pomaže da BRZO utonete u san i MIRNO SPAVATE

Ruska doktorka je otkrila koja hrana pomaže da zaspite brže.

San je izuzetno važan za opšte zdravlje organizma. Kvalitetan i uredan san je, pored zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti, od ključnog značaja za prevenciju brojnih zdravstvenih problema. Međutim, svakodnevni stres, posao i ostale obaveze mogu i te kako da ga ugroze.

Neurolog-somnolog iz ruskog Medicinskog centra Atlas, dr Elena Careva, otkrila je da postoje određene namirnice koje mogu da pomognu onima koji imaju problema sa spavanjem da lakše utonu u dubok i miran san.

Namirnice sa melatoninom
Melatonin je hormon koji reguliše san i budnost. Naše telo može da ga luči samostalno (podstaknuto suncem) ili da uzima iz hrane. Postoje neke namirnice u kojima je količina melatonina blizu realnog nivoa u ljudskoj krvi. Među njima su trešnje, višnje, urme, orasi, razne žitarice kao što su ovas, biserni ječam, heljda i pirinač. Možete pokušati da dodate neke od njih u večeru da biste što lakše i bolje spavali.

Orašasti plodovi i triptofan
Triptofan je aminokiselina koja igra važnu ulogu u kvalitetu sna i raspoloženju. Smatraju ga pretečom serotonina, hormona radosti i zadovoljstva. Redovno uzimanje hrane koja sadrži ovu aminokiselinu poboljšaće ne samo san, već i opšte raspoloženje. U ove namirnice spadaju: indijski oraščići, bademi, orasi i pinjole, sir, ćuretina, plodovi mora i leblebije.

Minerali
Minerali igraju važnu ulogu u održavanju zdravog sna. Na primer, magnezijum vam pomaže da se nosite sa stresom i opustite se, što će olakšati da brže zaspite. Nalazi se u zelenom povrću, bananama i bademima. Cink, kao i magnezijum, pomaže u borbi protiv stresa. Nalazi se u lanenom sjemenu, proklijaloj pšenici i dagnjama. Kalcijum pomaže i u formiranju melatonina. Može se dobiti od svježeg sira ili zelene salate sa susamom. Gvožđe će pomoći u otklanjanju nelagodnosti u nogama, što je posebno važno pre spavanja. Najviše se nalazi u crvenom mesu.

Žuto voće
Istraživanja su pokazala da ananas, pomorandže i banane utiču na nivoe melatonina u krvi, podstičući uspavljivanje i dublji san. Na primjer, ananas može najviše da poveća nivo melatonina, zatim slijede banane, pa pomorandže.

Sok od trešnje i zelene salate
Pokazalo se da je sok od trešnje izuzetno koristan za spavanje. Istraživanja sa Univerziteta u Pensilvaniji pokazala su zanimljive rezultate. Na primjer, ispijanje čaše soka od višnje prije spavanja može da poveća vrijeme spavanja za 34 minuta i njegovu efikasnost za 5-6 procenata. Zelena salata sadrži latukarijum, supstancu sa sedativnim svojstvima koja takođe pomaže da se opustite i lakše zaspite.

Biljni čajevi
Neki biljni čajevi, kao što su matičnjak, lavanda i kamilica, poznati su po svojim umirujućim svojstvima i mogu vam pomoći da se opustite prije spavanja. U one koji pomažu ubrajaju se čajevi od nane, majčine dušice i kamilice.