AKO PIJETE KAFU S MLIJEKOM, MOŽE DA VAM UNIŠTI ŽELUDAC: Evo ko nikako ne smije da je pije, Dr Ranić otkriva kako se pravilno konzumira

Ispijanje kafe jedan je od najvažnijih rituala svakog trećeg čovjeka, a mišljenja o omiljenom napitku su podijeljena. Dok jedni vjeruju da može uništiti jetru, postoje i stručnjaci koji kažu da kafa može biti veoma korisna za zdravlje ukoliko se konzumira na određen način.

Nedavno smo pisali koliko instant kafe, kao što su 3u1 i 2u1 mogu biti štetne za organizam, a ono što takođe stvara dilemu jeste da li je dobro dodavati mlijeko u kafu.

Kada nam škodi, a kada koristi, za emisiju “RTS Ordinacija” govorila je dr Marija Ranić iz Centra izuzetne vrijednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma

– Dugi niz godina je kafa povezivana isključivo sa negativnim aspektom. Međutim, brojna istraživanja ukazuju da zapravo ona može imati koristi po zdravlje. Kod osoba koje je redovno konzumiraju primjećeno je smanjenje rizika od pojave dijabetesa, Alchajmerove i Perkinsonove bolesti, pa čak i nekih vrsta kancera. – rekla je dorktorka.

Negativna svojstva kafe
“U njoj ima masnoća”, kaže dr Ranić. “To su jedinjenja koja utiču na povećanje lošeg holesterola. To nije velika količina masnoće, ali kod ljudi kod kojih postoji faktor rizika bilo bi bolje da je izbjegavaju”.

Optimalna doza
– Radili smo neka istraživanja, u jednoj šoljivod 1 dl, ove naše, takozvana turske kafe ima 100 mg kofeina. Tako da 4 te male šoljice ili dvije velike, kako većina od nas pije u poljama od 2 dl su neka optimalan doza. Pritom, treba uzeti u obzir i druge izvore kofeina koje tokom dana unosimo.

Tako je izračunato da osim u kafi, najviše kofeina ima u energetskim pićima, u jednoj dozi čak 130 mg. U čaju iz kesice je 50, ledenom čaju 42, gaziranim tamnim sokovima 45 itd…

Da li je kafu zdravije piti s mlijekom ili bez?
– I to spada u jedan od mitova da je kafa sa mlijekom loša za želudac. Nema dokaza da je ta kombinacija loša. Kafa kada joj se doda mlijeko gubi malo na antioksidativnim svojstvima, koji su jedna od velikih prednosti ovog crnog napitka.

Ono o čemu se obično ne priča, kad je reč o kafi, jeste njeno diuretičko svojstvo. – Zato se preporučuje da se uz svaku šoljicu kafe popiju 2-3 čaše vode, da bi se nadoknadila tečnost – kaže dr Ranić i dodaje:

– Više pečena kafa ima više antioksidanasa. Prepoznaćete je po boji, ima tamniju boju. Zabluda je i da ova kafa ima više kofeina, to nije tačno, Samo ima jači ukus, gorča je i manje kisela.