OVO JE NAJBOLJA JUTARNJA DOZA PROBIOTIKA, ŽIVJELI! Dr Perišić O “Šmekerskoj Kafi” – Dve Grupe Ljudi Obavezno Da Piju!

Cikorija je lekoviti napitak koji ima veoma sličan ukus kafi.

Cikoriju ste do sada sigurno videli u prirodi. Reč je o lepim cvetovima specifične, plave boje koji rastu po livadama kao korov. Njen koren je najbogatiji zdravim materijama. Po ukusu je najsličnija kafi, iako ne sadrži kofein. Cikorija je lekovita, puna vitmina i odlična je za ishranu dijabetičara. Kako sve utiče na zdravlje i zašto bi trebalo tri puta dnevno da pijemo napitak od ove biljke, objasnio je u “Jutru” na Prvoj gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

“Ovaj napitak je jutarnja doza probiotika. U cikoriji se nalazi kapitalni probiotik koji se naziva inulin. On hemijskom degradacijom oslobađa aktivna jedinjenja koja utiču baš na probleme na koje cikorija dobro deluje. Inulin je aktivni probiotik. Ovo treba da se daje deci daje ujutru umesto mleka. Ima antiinfektivna i antialergijska svojstva i povoljno metaboličko dejstvo, ovo treba da bude prvi napitak koji se pije ujutru. Bolji je nego probiotski jogurt, znam šta govorim”, rekao je dr Perišić.

Kada se ovaj napitak napravi, potrebno je da odstoji pola sata pre konzumacije.

“Stavite dve supene kašike praška cikorija, 4 decilitra vode, po ukusu možete da stavite malog belog šećera i izmešate. Doda se vrelo mleko, malo proključa i ostavi se da se cikorija taloži, kako ne biste zbog taloga imali problem sa gorušicom. Posle pola sata možete popiti. Ovo je kapitalni probiotik za pankreas i dijabetes. Savetujem svima da ga piju u zimskim mesecima, može da se pronađe lako. Cikorija je blago za organizam, odlična zamena za regularnu kafu”, rekao je dr Perišić.

Svako ko želi, može ovu biljku da pomeša sa kafom.

“Francuzi prave šmekerske kafe, oni stavljaju 30 odsto kafe plus cikoriju. Meša se i sa kafom, kako bi se dobio stimulantni efekat na mozak, a da opet bude probiotski. Ovo je odlično za decu, moj savet svim roditeljima je da ga daju decu. Takođe, hemijska jedinjenja utiču da enzim u jetri bude niži. Jetra stvara manje holesterola i obara lipide. Pijte tri šolje dnevno, ali trudnice i dojilje treba da ga izbegavaju”, rekao je dr Perišić ističući da je ekstrakt cikorije povezan sa smanjenjenjem rastom tumora.

(MONDO)