“AKO SE MUČITE SA KILAŽOM, MORATE DA ZNATE DA SU OVA PIĆA ČISTE KAL0RIJE”: Odličan Savjet Nutricioniste Lazara Mitrića

Kao što treba da pazite šta stavljate na tanjir, tako i šta ide u vašu čašu.
Odabir pravog pića dok vas članovi porodice ili prijatelji pozivaju da popijete ovo ili ono tokom nadolazećih praznika, a vi ste odlučili da se ne ugojite niti gram ili održite na težini, često može biti prava muka.

Svjesni ste da je voda najbolji izbor, odlična zamjena za zaslađena bezalkoholna pića koja se nerado nude, a evo pića koja se i dalje preporučuju, a koja biste trebali izbjegavati.

“Najzdravija je svakako voda, a može vam pomoći da obuzdate apetit i smanjite kalorije. Ako popijete dvije čaše vode prije obroka, brže ćete se osjećati sitima, pa se nećete prejesti iako će stolovi biti puna neodoljivih domaćih specijaliteta. I voda može pomoći da ubrzate metabolizam“, kaže za Stil nutricionista Lazar Mitrić.

Šta bi još bilo dobro naći u našoj čaši?

“Neki će, kao što to obično rade, poželeti voćni sok, ali je bolje da uzimaju sok od povrća. Hranjiv je kao i voćni sok, međutim – ima znatno manje kalorija. Na primer, jedna šoljica soka od paradajza ima 41 kaloriju, a sok od pomorandže 122 kalorije. Naravno, treba da birate prirodni sok, sa mekim, mesnatim delovima koji će vam dati i vlakna. Takođe može pomoći u kontroli gladi i održavanju težine.”

Jesu li kupljeni sokovi od voća i povrća dobri?

“Ako su svježi, jesu, samo treba pažljivo proučiti deklaraciju i odabrati onaj koji sadrži manje natrijuma i ne sadrži dodatne zaslađivače.”

Šta nam još može pomoći tokom praznika, kada je teško odoljeti brojnim izazovima, ne samo na tanjiru?

“Zeleni čaj možete piti tokom dana, možete slobodno konzumirati dvije šoljice, ali crna kafa takođe nije na odmet. Zeleni čaj je bez kalorija, neka istraživanja pokazuju da njegov ekstrakt može pomoći u mršavljenju jer sadrži katehine – mikronutrijenti.Ima i kofeina, baš kao gazirana pića ili energetski napici, ali je daleko bolji izbor od njih.

Crna kafa sadrži i kofein, takođe je mnogo bolji izbor, bogata je antioksidansima. Dokazano je da ispijanje umjerenih količina kafe može poboljšati raspoloženje i pomoći pri koncentraciji, kao i da ispijanje ovog napitka smanjuje šanse za dobijanje dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. Ipak, savjetujem vam da ne pijete više od 3-4 šoljice dnevno.”

A kako stojimo sa kafom sa aditivima?

“Ukusni su, dostupni su sa raznim dodacima, ali doneće vam bar 200-300 kalorija više. Sa šlagom – još više!”

Mnogi ljudi misle da će zadržati svoju težinu ili smršaviti ako piju obrano mlijeko. Sojino mlijeko je također sve popularnije.

“Ni jedno ni drugo nije loše, sigurno imaju manje kalorija od kravljeg mlijeka. Ovoj listi treba dodati i bademovo mlijeko. Međutim, obrano mlijeko i zamjene za mlijeko na biljnoj bazi ne sadrže preporučenu količinu proteina, tako da se ne mora nužno pojaviti nakon konzumaciju i željeni rezultat, a to je gubitak težine.”

Sa kojim pićima treba posebno paziti?

“Naravno, pivo nije baš dobar izbor, ali praznici ne prolaze bez njega. Ako pijete svijetlo pivo iz limenke, ono će vas “nagraditi” sa 100 kalorija. Točeno pivo će vam donijeti i do 250 kalorija. , i craft piva, kojih je sve više na tržištu, još više. Tako je i sa vinom, ali možete ga razrijediti vodom. Ne morate sipati sodu, kalorično je.”

Šta apsolutno ne preporučujete?

-“Specijalni kokteli su pravo iskušenje, ne morate ih puno piti. A ako zaista ne možete bez alkohola, pomiješajte ga s gaziranom vodom, a ne gaziranom. Ako mislite da je dijetalna soda dobar izbor – griješite. Dijetalna pića povezuju se sa zdravstvenim problemima (dijabetes tipa 2), a umjetni zaslađivači u njima šalju poruku vašem mozgu da vašem tijelu treba više kalorija.”

Isto tako, izbjegavajte šećer u koktelima koji se prave bez sode, možete ih začiniti, dodati začinsko bilje koje će im dati željeni okus i smanjiti broj kalorija. Treba biti oprezan i kada su u pitanju bezalkoholni kokteli (mocktails).

Postoji li još nešto što je na crnoj listi?

“Posebno treba biti oprezan sa energetskim pićima, često sadrže mnogo šećera. Ne pretjerujte ni sa smutijem, mnogi ih naručuju kada izađu u kafić ili restoran. Svi ih reklamiraju kao zdrave, ali samo ako sami ih pravite. One koje vam nude, često sadrže sladoled, med ili zaslađivače koji značajno povećavaju broj kalorija.”