AKO PRIMIJETITE OVO NA RUKAMA I LICU TO JE ZNAK DA STE BOLESNI: Dr Kamenov otkrio kako da OJAČATE IMUNITET – i do hrane je

Imunolog dr Borislav Kamenov otkrio je kako izgleda i kako se osjeća osoba koja ima narušen imunitet tokom zime.

Imunolog dr Borislav Kamenov gostujuću u RTS-ovoj “Ordinaciji” otkrio je kako da ojačate imunitet tokom zimskih mjeseci kada su ujedno prehlada i grip najprisutniji. Doktor je takođe objasnio kako izgleda i kako se osjeća čovjek koji ima narušen imunitet.

“On je najčešće umoran i ima kratak dah. U suštini on tada ima manjak kiseonika i on je osnova svih poremećaja i svih bolesti koje u organizmu nastaju”, rekao je dr Kamenov, a zatim se osvrnuo i na izgled kože onoga kome je imunitet narušen – on je blijed i ima podočnjake, najčešće mu je jezik bijele boje, a dlanovi i vrhovi prstiju su mu crveni. Kako je i sam imunolog napomenuo upravo to govori o tome da krv teže prolazi kroz krvne sudove.

“Obično takve osobe imaju hladne ruke i noge. Kada se pozdravite sa njim, presječete se koliko mu je hladan dlan”, objasnio je dr Kamenov i nadovezeo se na probleme sa varenjem podsjetivši da je Hipokrat svojevremeno rekao da sve bolesti potiču iz crijeva.

Profesor Kamenov je istakao da je najbolji pokazatelj u kakvom su stanju naša crijeva broj stolica (jedna do dvije dnevno je potpuno u redu), kao i da li su stolice rijetke ili imamo zatvor. Zadržavanje stolice vodi ka resorpciji (ponovnom upijanju) toksina u organizam i izazivanju mnogih bolesti. Nadimanje i gasovi su takođe pokazatelji da li nam neka hrana smeta ili ne.

Dr Kamenov takođe je savjetovao svim onima koji osjete smetnje prilikom varenja da izbjegavaju hljeb i to od svih žitarica. “Nije samo problem gluten, već i lektin kojeg ima u svim žitaricama”, kaže dr Kamenov. Druga namirnica koju ne preporučuje jeste kravlje mlijeko. “Mi danas nemamo mlijeko kakve su pile naše bake”, objašnjava doktor. Zbog razlike u sastojcima mlijeka koje preovlađuje danas u poređenju sa nekadašnjim, ovaj ljekar preporučuje kozje mlijeko, kao i sir i surutku od njega.

“U ishrani se mogu koristiti i sve vrste mesa, ali umjereno. Svakako se mogu jesti i slaninica i čvarci, samo ne treba pretjerivati u tome”, savjetovao je doktor i dodao da je kiseli kupus odličan za zdravlje, kao i druge namirnice.

“Neću da kažem da ajvar nije dobar, ali je svježa paprika bolja. Paprika ima sedam puta više vitamina C nego što ima limun, ali to važi samo za svježu papriku”, kaže profesor Kamenov. Što se tiče suplemenata, imunolog je za kraj rekao da je najbolje da uradite analizu krvi i provjerite koji vitamini i minerali vam nedostaju, pa tek onda, u dogovoru sa ljekarem, počnete da uzimate odgovarajuću vrstu i dozu.

(MONDO)