ŠVARC PITA SA MAKOM I GRIZOM: Nešto ovako dobro niste skoro probali – zaboravićete i na štrudle

Kada napravite fil od maka i griza, pa premažete domaće kore dobićete najukusniju švarc pitu.
varc pita je slojevita pita sa makom i mekanim korama. Nije komplikovana priprema, tako da će uspeti svakome. Fil se pravi od maka, mleka i griza i toliko je sočan, pogotovo kada se namaže na kore koje se tope u ustima. Ovu slatku pitu možete da pripremate kada vam se gosti najave, kada vam se jede nešto slatko, ali i kao sitne kolače na slavama.

Sastojci:

Za testo:

560 g brasna
1 kašika šećera
120 ml ulja
25 g kvasca
180 ml vode
140 ml mleka
1 kašičica soli
20 g vanilin šećera
Za fil:

160 ml mleka
150 g mlevenog maka
11 kašika šećera
4 kašike griza
Za premazivanje:

namazni margarin
Priprema:

U toplom mleku izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i 1 kašiku brašna. Dobro promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
U provrelo mleko sipajte mak, šećer i griz, pa dobro sjedinite i ostavite sa strane. Zatim u aktiviran kvasac dodajte ulje i mlaku vodu, promešajte, pa dodajte vanilin šećer i opet promešajte. U brašno dodajte so i postepeno u aktivirani kvasac dodajte prosejano brašno.

Umesite glatko testo. Testo ne treba da odmara, nego ga podelite na 9 delova od po 98 g. Oblikujte loptice, malo nauljite i ostavite pokrivene da odmore oko 20 minuta. Razvucite 3 loptice veličine manjeg tanjira i ređajte jednu na drugu. Svaku malo nauljite, sem treće, nju pospite sa malo brašna.

Tako uradite i sa preostalim lopticama. Ređate po tri jednu na drugu. Tako ćete dobiti 3 kore. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Razvuctie kore na veličinu pleha 32×25 cm i prvu koru stavite u pleh obložen pek papirom. Sipajte preko polovinu fila, zatim drugu koru, pa preostali fil i zatvorite trećom korom.

Lepo stranice zatvorite. Ostavite da odmori nekih 10 minuta. Pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Premažite sa margarinom i ostavite da se potpuno ohladi. Ohladite pitu, pa je isecite na kockice ili čašom vadite oblike.