ŠTA NIKAKO NE SMIJETE DA RADITE KAD ČISTITE UŠI KOD KUĆE: Ljekari upozorili – trajno ćete OŠTETITI SLUH, 1 način je najbolji

Saznajte kako se čiste uši kod kuće, a bez rizika od oštećenja sluha. jedan način je najbezbjedniji.

Cerumen, odnosno masnoće u ušima se ne nakupljaju kod svih istom bzinom. Dok neki ljudi moraju praktično jednom mjesečno da rade ispiranje ušiju kako bi uklonili ove naslage, ima i onih koji su to učinili svega par puta u životu.

Ova procedura može da se obavi kod ljekara opšte prakse, ali isto tako i kod kuće. Samo je potrebno da ispoštujete nekoliko osnovnih pravila i nećete pogriješiti!

Dakle, kako da bezbjedno očistite uši? ORL ljekari sugerišu da izbjegnete ove česte greške. Vjerovatno ste od malena naučeni da kad završite sa kupanjem, obavezno štapićima pročistite uši. Posljednjih godina lekari upozoravaju da je ovo loša navika koja može da trajno ošteti uši i sluh.

Da li svi treba da čiste cerumen?
Ispostavilo se da ne moraju svi da uklanjaju cerumen. Ali, ako se naprav velike naslage, to može da dovede do bolova u uhu, povećanog rizika od infekcija, privremenog gubitka sluha, pa čak i socijalne izolacije i depresije. U većini slučajeva masnoće iz ušiju se nakupe praktično same ispadnu. To je ono kada prstom prijećete po ušnoj školjki i shvatte da se pokupili sa nje masnoće.

Kako bezbjedno očistiti uši?

Ako cerumen ne “otpadne” sam od sebe, postoje neki jednostavni načini da ga se rešuet i otpušite uši. Evo šta treba da radite:

Stavite dvije do tri kapi bademovog ulja u uvo tri do četiri puta dnevno tokom 3-5 dana.
Ljekari predlažu da nakapate dok ležite na jednoj strani i tako ostanete nekoliko minuta kako bi ulje moglo da prođe kroz ušni kanal.
Najbolje je da ulje sipate prije spavanja, tada su rezultati najbolji.
Za otprilike dvije nedelje, grudvice cerumena će ispasti iz uha – uglavnom noću dok spavate.

Najgore greške

Doktori kažu da postoje dvije velike greške koje možete da napravite kad čistite uši kod kuće, a to su:

Upotreba oštrih, šiljatih predmeta kao što su ukosnica ili čačkalica.

Upotreba svijećica za uši ili mini usisivača. Po rečima ljekara ne postoje dokazi o efikasnosti ovih proizvoda, a nestručno rukovanje može da ugrozi zdravlje.

MONDO