NAJBOLJI NAPITAK ZA SNIŽAVANJE ŠEĆERA U KRVI: Napravite ovaj čaj i popijte ga odmah nakon jela

Pokazalo se da čaj od kamilice ublažava takav efekat hrane na nivo šećera u krvi. Čaj od kamilice se priprema od cvjetova istoimene biljke koja se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini.

Istraživanje sprovedeno u Iranu i objavljeno u časopisu Journal otkrilo je da ispijanje 3 šoljice čaja od kamilice dnevno može poboljšati regulisanje nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tip 2. Naučnici s Tabriz University of Medical Sciences imali su za cilj da istraže efekat čaja od kamilice na kontrolu glikemije (u kojoj meri hrana uteče na nivo šećera) i nivo antioksidansa kod osoba s dijabetesom tip 2. Antioksidansi su hemikalije koje štite od oštećenja ćelija ili ga odlažu. 64 učesnika istraživanja obolelih od dijabetesa tip 2, koji su bili stari između 30 i 60 godina, konzumirali su čaj od kamilice tri puta dnevno „neposredno” nakon obroka tokom osam sedmica.

Kontrolna grupa je umjesto čaja od kamilice pila vodu.

Autori istraživanja su otkrili da je grupa koja je pila čaj od kamilice imala znatno snižene vrijednosti HbA1c i nivo insulina u serumu, kao i značajno pojačanu antioksidantnu aktivnost u poređenju s kontrolnom grupom. HbA1c je prosečan nivo šećera u krvi tokom protekla dva do tri meseca.

– Kratkoročno ispijanje čaja od kamilice ima povoljan uticaj na regulisanje glikemije i antioksidansi status kod obolelih od dijabetesa tip 2 – zaključili su naučnici dodavši da je potrebno sprovesti ispitivanje na većem uzorku i tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se dokazalo značajnije kliničko poboljšanje stanja oboljelih.

Opšti savjeti

Kako biste izbjegli glavne krivce za naglo podizanje nivoa šećera u krvi, trebalo bi da obratite pažnju na glikemijski indeks namirnica. On nam pokazuje koliko brzo određena hrana utiče na nivo šećera u krvi (kad se jede sama). Namirnice koje sadrže ugljene hidrate tijelo razgrađuje brzo pa dolazi do naglog povećanja nivoa šećera u krvi. Takve namirnice stoga imaju visok GI (glikemijski indeks).

Namirnice s visokim GI su:

šećer i slatka hrana
zaslađena pića
bijeli hleb
krompiri
bijeli pirinač
Imate li dijabetes tip 2?

Mnogi ljudi imaju dijabetes tip 2, a da toga nisu ni svjesni. Razlog je to što simptomi ne moraju nužno da dovedu do toga da se osoba osjeća loše. Simptomi uključuju:

češće mokrenje, naročito noću
stalni osjećaj žeđi
osjećaj umora
mršavljenje iako osoba ne pokušava da smrša
otežano i produženo zarastanje rana i posekotina
zamagljen vid
Imate li neki od simptoma dijabetesa tip 2 ili mislite da imate povišen rizik za razvoj dijabetesa tip 2, obratite se svom ljekaru.