DERMATOLOZI OTKRILI: Ako ste izgorjeli SAMO URADITE OVO, CRVENILO NESTAJE PREKO NOĆI

Opekotine od sunca mogu biti prilično bolne, a mogu i da povećaju i rizik od razvoja raka kože

Udruženje za borbu protiv raka kože navodi da je rizik još i veći ako ste ove opekotine imali pet ili više puta u životu.

Šta prouzrokuje bol?

“Ultraljubičasto zračenje oštećuje DNA u koži, što dovodi do upalnog odgovora“, objasnio je dermatolog dr. Samer Jaber.

“To uzrokuje crvenilo, oticanje i bol. Ponekad se zahvaćene ćelije kože unište”, dodao je.

Opekotine je potrebno liječiti što pre, a dermatolozi su otkrili najbolje kućne lijekove koje vam mogu pomoći u tome.

Hladne obologe

Čistu krpu nakvasite u hladnoj vodi i stavite je na opekotinu. Postupak ponavljajte pet puta dnevno, a krpu na opekotini držite pet do deset minuta.

Istuširajte se hladnom vodom

Američko udruženje dermatologa objašnjava da hladna voda zapravo može da pomogne „u gašenju požara“ koji osjećate na koži. Istuširajte se hladnom vodom i pažljivo se obrišite peškirom, ali neka koža ostane malo vlažna kako bi mogla da upije hidrantnu kremu koju nanesete.

Koristite aloe veru

Aloe vera može pomoći u lečenju opekotina. Preparate od aloe vere možete nanositi na opekotine nekoliko puta dnevno ili napravite hladne obloge od aloa vere.

Koristite mlečne proizvode

Naučnici kažu da na tkakninu možete nanijeti hladno mlijeko, a zatim tkaninu stavite na opekotinu. Takođe, možete koristiti i obični jogurt. Mliječni proizvodi mogu da ublaže bol i podstaknu proces liječenja, a možete ih nanositi svakih 20 minuta tokom nekoliko sati, prenosi MSN.

Pijte puno vode

Ako imate opekotine trebalo bi da pijete puno tečnosti kako biste spriječili dehidraciju, navodi Američko udruženje za dermatologiju.

Kako biste spriječili pojavu opekotina, koristite kreme za sunčanje. Ultraljubičasto zračenje najintenzivnije je sredinom dana pa biste tada trebali izbjegavati izlaganje suncu.