PRIRODAN NAPITAK KOJI SNIŽAVA HOLESTEROL I ŠEĆER U KRVI: Pomaže više nego što možete i da zamislite

Veoma ljekovita biljka, pogodna za naše zdravlje

Ova svima poznata, korovska biljka, široko rasprostranjena po svim kontinentima, porijeklom je iz zapadne Evrope. Maslačak je ljekovita biljka, sadrži mliječni sok, emulziju bjelančevina i smole.

Podstiče rad bubrega i jetre i probavnog sistema. Smanuje holesterol, snižava nivo šećera u krvi a pomaže i kod alergija.

Maslačak je pun vitamina i minerala, kao što su A, B6, C, K, ali i kallicijum, fosfor, kalijum, mangan, magnezijum… Tu su i karotenoidi, riboflavinom, tiaminom.

Napitak od maslačka je izvor snažnog antioksidansa i ima čudesan efekat na zdravlje i organizam:

-Vraća energiju,
-snižava nivo šećera u krvi,
-smanjuje bolove u mišićima i glavi,
-dobar je za mršavljenje, probavu, prirodni je diuretik,
-odličan je za jetru,
-snižava holesterol,
-jača kosti,
-poboljšava cirkulaciju,
-sprječava infekcije urinarnog trakta,
-može spriječiti neke hronične bolesti.

Možete konzumirati i čaj od maslačka, koji se pravi tako što se koren ili list ili cvijet od maslačka potopi u ključalu vodu, pa mu se nakon hlađenja doda kašičica livadskog meda.

Od cvjetova maslačka često se priprema sirup ili ‘med’ koji se može dodati različitim poslasticama, ili samostalno piti kao lijek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja djece.

Sastojci za sirup od maslačka:

200 grama cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
dva limuna
litar i po vruće vode
kilo šećera

Priprema:

Usitnite stabljike i cvjetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom. Dodajte limun narezan na kriške ili isceđen sok limuna, pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.

Procuhedite tečnost, dodajte još šećera, pa kuhajte još 15 minuta. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizovane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu taman do sljedeće sezone maslačaka.