OVI SIGNALI UKAZUJU DA IMATE MELANOM : Ako ga ne primijetite na vrijeme, širi se na druge dijelove tijela

Prvi simptomi se mogu lako zanemariti, kažu ljekari, a ključni su za uspješno izliječenje.

Rak kože uključuje melanom, bazocelularni i skvamocelularni karcinom kože. Bazocelularni i skvamocelularni karcinomi uspješno reaguju na tretman.

Melanom je invazivniji i opasniji oblik karcioma i liječenje zavisi od njegovog otkrivanja u ranom stadijumu.

Ranim otkrivanjem uspješno se liječi devet od 10 karcinoma kože, jer je manja šansa da se proširi i na ostale delove tela. Na najčešća pitanja u vezi raka kože odgovara dermatolog, dr Dubravka Đerić.

Ko je u većem riziku za dobijanje melanoma?

Rizik za dobijanje melanoma je visok u sledećim slučajevima:

Ljudi svjetlije puti

Pojava pega nakon sunčanja

Svijetla kosa i oči

Više od 50 mladeža na telu

Mladeži koji su neobičnog izgleda

Opekotine od sunca

Genetske predispozicije

Opekotine od sunca u detinjstvu

Vrijeme koje je provedeno na suncu bez zaštite

Upotreba solarijuma

Kako izgleda melanom?

Melanomi su najčešće braon ili crne boje. Mogu biti i u boji kože, roze, crveni, ljubičasti, beli ili plavi. Prvi znaci nastanka melanoma su promena veličine ili boje na postojećem mladežu ili pojava novog mladeža.

Kod 30% oboljelih od melanoma kože, tumor se javlja u već postojećem mladežu. Kod 70 % pacijenata se melanom javlja na prethodo neizmjenjenoj koži.

Češće se javlja kod žena. Ukoliko se melanom dijagnostikuje na vrijeme i sa liječenjem se krene blagovremeno – gotovo je uvijek izlječiv. U suprotnom, širi se na druge dijelove tijela gde postaje težak za liječenje, najčešće sa fatalnim ishodom.

Koji su simptomi?

Mladež nepravlinih ivica

Mladež koji je asimetričan

Mladež izmijenjenih boja

Mladež veći od 6 mm

Pigmentovana ili nepigmentovana promjena na koži koja se brzo mijenja i raste

Kada je pravi trenutak da se ode na pregled kod dermatologa?

Dermatolog sa 22 godine iskustva u estetskoj dermatologiji, dr Dubravka Đerić, savetuje da se pregled obavlja preventivno i prije prvih vidljivih promjena na koži. Fotofinder aparat je namenjen praćenju mladeža i ostalih promena na koži pacijenata svih uzrasta. Ukoliko pacijenti uoče bilo kakve promjene, potrebno je da što prije dođu kod ljekara.

Kako se dijagnostikuje rani melanom?

Jedina adekvatna metoda za rano otkrivanje melanoma je digitalna dermoskopija sa mapiranjem cijelog tijela – Fotofinder aparatom. Ovaj aparat posjeduje jedini sistem koji omogućava polarizujuće fotografije cijelog tela za još detaljnije snimanje. Sistem automatski označava novonastale lezije, kao i promjene na postojećim. Pregled traje 5 minuta. Na pregled mogu otići svi, a naročito se preporučuje ljudima sa velikim brojem displastičnih nevusa (mladeža) i onima koji su već imali melanome. Lečenje ovog raka kože se mora sprovesti hiruškim putem. Pregled je koristan i u daljem planiranju operacije melanoma.

Pored ovog načina dijagnostikovanja, veliki značaj ima i samopregled, koji se postiže edukacijom građana o ABCDE karakteristikama melanoma. Definitivna dijagnoza melanoma se postavlja patohistološkom verifikacijom. Operacija podrazumeva široku eksciziju, kako bi tumor u potpunosti uklonili i prevenirali svaku mogućnost ponovne pojave tumora na istom mestu.

Da li je moguće izliječiti melanom?

Melanom je izlječiv. Samo liječenje zavisi od stepena proširenosti bolesti u trenutku otkrivanja (stadijuma bolesti). Najuspješnije liječenje je rano otkrivanje i hirurško uklanjanje melanoma uz histopatološku analizu (pregled tkiva pod mikroskopom). Svaka promjena na mladežu može biti melanom, stoga je neophodan pregled ljekara.

Formula za potpuno izliječenje jesto blagovremeno uklanjanje melanoma. Takva intervencija se ne smije odlagati, jer to znači metastaziranje karcinoma. Melanom se može brzo širiti (metastazirati) u druge dijelove tijela putem limfnog sistema ili krvi.

Prevencija i kako se sačuvati

Dr Dubravka Đerić smatra da je odlazak na pregled najbolji vid prevencije. Time se skraćuje vrijeme liječenja (ukoliko je do pojave melanoma došlo) i bitno poboljšava kvalitet života. Takođe, u svrhe prevencije, važno je sljedeće:

Redovno radite samopregled.

Zaštita od ultravioletnog zračenja je najvažniji dio prevencija karcinoma. Savetuje se upotreba krema sa SPF faktorom 15+.

Izbjegavajte boravak na suncu kada je zračenje najjače (10h-16h).

Ne koristite solarijum.

Koliko često je potrebno ići na pregled?

Dr Dubravka Đerić: Kada pacijent dođe na 1. pregled kod dermatologa, tada se može dati odgovor na ovo pitanje. Stvar je individualna za svakoga, nekome je potrebno da dođe više puta godišnje, dok se pacijentima koji nemaju nikakvih problema savjetuje nešto ređi dolazak (najčešće jednom u 6 mjeseci).