RECEPT ZA LUDO TIJESTO – NAPRAVITE GA DANAS, KORISTITE GA 7 DANA: Svima uspjeva, garantovano

Najvažnija stvar pri pripremi hljeba, kiflica, tijesta za picu ili pogaču jeste da testo bude dobro napravljeno.

Ovo tijesto se jednostavno mesi, od sastojaka vam treba ono što vjerovatno već imate u svojoj kuhinji i što je najvažnije svaki put uspije.

Njega možete držati u frižderu, u kesi i iskoristiti kada vam zatreba.

Potrebno je:

kilogram brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika soli
1 dl ulja
4 dl jogurta
2,5 dl mlijeka
1 svježa kockica kvasca
2 supene kašike šećera
2 jaja

Priprema:

Kao i kod pripreme drugih testa stavite toplo mlijeko u koje ćete ubaciti malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna. Malo promiješajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac. Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija.

U drugoj posudi pomiješati preostale sastojke. Kad je kvasac dovoljno nadošao sipati ga u sredinu brašna. Zamijesiti tijesto da bude glatko. Ako se lijepi za ruke dodajte još malo brašna.

Nađite jednu kesu i tijesto stavite u nju. Možete ga malo pouljiti ili pobrašnjaviti da se ne bi zalijepilo. Bitno je da dobro istisnete sav vazduh iz kese, a potom tijesto stavite u frižider, gdje ga možete čuvati i do 7 dana.

Prije miješenja treba tijesto ostaviti malo na toplom mjestu da krene, bar sat vremena, a što duže to bolje. Od ovog tjesta možete praviti podlogu za picu, slatke i slane kiflice, praviti lepinjice, mini pice, ali i sve drugo što vam padne na pamet.