PRVA POMOĆ KOD ZUBOBOULJE: 6 načina za njeno kućno liječenje

Bol u zubu ponekad zna biti baš teško podnošljiva, pa zbog toga trebamo voditi računa o zubima.
Danas ćemo vam pokazati par domaćih lijekova koje će vam zasigurno dobro doći kod zubobolje.
Zapišite ih i isprobajte ako bude potrebe.

Za početak krećemo od kamilice:

Kamilica

Tradicionalno sredstvo koje smanjuje upale, pri čemu je sveža kamilica djelotvornija od stare i suve. Potrebno je napraviti male vrećice, natopiti ih hladnom vodom i nekoliko minuta držati na bolnom mestu u ustima.

Bijeli luk

Svakako najpoznatiji lijek naših starih, koji su ga koristili kao analgetik i anestetik. Upravo zbog tih svojih svojstava je odličan za umanjenje zubobolje. Pripremite oblogu koju ćete napraviti tako što ćete sitno nasjeckani luk staviti u papirnu maramicu i zatim ga dodatno izgnječiti rukama kako bi se oslobodilo što više ljekovitih supstanci koje sadrži.

Držite je nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu. Ukoliko možete da izdržite, pokušajte da preko bolnog zuba stavite komad belog luka koji ste prethodno izgnječili. Osetićete olakšanje već nakon nekoliko trenutaka.

Karanfilčić u prahu

Uzmite malo praha i stavite ga između desni i obraza pored zuba koji vas boli.

Sol

Za bolne i osjetljive desni – Napravite rastvor od 1 kasicice soli i 1 dl mlake vode te ispirite usta što je češće moguće!

U koliko vam ništa ne pomaže kod zubobolje, upotrebite ovaj lijek ispirajte usta rastvorom od 1 dl mlake vode 2 kašike sirćeta te 1 kašikice soli.

Alkohol

Grupe bakterija uzrokuju upale koje može da ublaži upravo alkohol. Koristite ga isključivo za ispiranje, kako bi se zub dezinfikovao, a bakterije uništile.

Med i klinčić

Klinčić i med je najbolje koristiti u čaju kada imate upalu grla ili zubobolju. Možete i direktno nanijeti na zub koji boli ili upaljene desni. Klinčić sadrži eugenol koji ima jaka antibakterijska svojstva, a prije nego su moderni lijekovi stvoreni, klinčić se koristio redovno kod stomatologa.

Ako imate ranicu u ustima, med može pomoći u bržem izlječenju i uklanjanju bakterija, dok klinčić smanjuje bolove.

Trebat će vam:

1 šoljica meda
5-10 klinčića
Priprema se na ovaj način:

Ulijte 1 šoljlicu meda u posudu i dodajte 5-10 klinčića. Zagrijte na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što je smjesa zagrijana, ostavite ju da odstoji 2 sata.

Pored toga za ublažavanje zubobolje možete koristiti i obloge tako što nasjeckani luk stavite u papirnatu maramicu, zatim ga dodatno izgnječite rukama kako bi dobili što više soka, zatim tu oblogu držite nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu.

Treba znati da iako su ovi lijekovi izvsna prva pomoć, uvijek je dobro posjetiti stomatologa.

Ostajte nam zdravi!

Izvor: novi.ba