Luk na ovaj način liječi 10 stanja, od upale pluća do ženskih problema

Upala pluća

Ako je upala pluća već nastala, može se tom mašću dovesti do ozdravljenja. Ti oblozi s lukom svaki se sat obnavljaju, a isto tako i masiranje, koje se kod upale pluća ili kod upale porebrice širi i na leđne dijelove.

Žgaravica

Ako se jede i pije dobro usitnjeni luk kuhan u mlijeku, smiruju se grčevi u trbuhu i druge trbušne tegobe, te zaustavlja  krvarenje želuca.Već i polovica sitno izrezane glavice luka, pojedene s kruhom, odstranjuje nadimanje i žgaravicu.

Živci, kašalj

Sok od crvenog luka pomiješan s medom jedno je od najboljih sredstava za živce, a uzima se 3 do 5 čajnih žlica tokom dana. Sok od crvenog luka pomiješan s medom otklanja promuklost i prokušano je sredstvo protiv kašlja, naročito kod suhog katara dišnih putova.

Ako se luk isprži na masti i čitava se smjesa, što je moguće toplija, stavi izravno na prsa kao oblog i, ako se prsa time još čvrsto natrljaju, smekšava se tvrda i gotovo nerastvoriva sluz. Ovakav postupak može spriječiti i izbijanje upale pluća.

Crijeva, mjehur

Kod upale crijeva pomješaju se sirovi žumanjak, svježi maslac, zdrob­ljeno sjeme kima s mnogo soka luka, te se ta mješavina uzima žlicom.

Kod bolnog zadržavanja mokraće napuni se platnena vrećica svježe nareza­nim i umjereno ugrijanim lukom i toplo se položi na mjehur, a prema potrebi se češće ponavlja.

Čirevi, kurje oči

Pečeni i usitnjeni luk stavlja se kao oblog na čireve, što naročito djeluje kod gnojne upale prstiju (panaricij – kukac). Svježi sok uzima se za masiranje protiv lišaja, prhuti i opadanja kose. Kod kurjih očiju pripremaju se oblozi od luka kuhanog u octu. Treba ih ponavljati. Krhke nokte na prstima ruku ili nogu treba često trljati svježim sokom od luka.

Ženske bolesti

Veoma uspješno djeluje svježi sok od luka kod katara ženskih spolnih organa, kod upale maternice i jajnika. Sitno se nariba glavica luka te se kaša umota u gazu i tamponira. Već nakon što se dva do tri puta dnevno tamponira, uz petosatno djelovanje jednog tampona, utvrđeno je znatno poboljšanje.

U kuhinji

Luk se guli i usitnjava neposredno pred pripremu i ne treba ga izlagati zraku nego smjesta umiješati u salatu ili popržiti na ulju. Na taj se način u usitnjenom luku sprečava oksidacija i rastvaranje korisnih i ljekovitih sastojaka. Inače, ako ste osjetljivi na želudac i crijeva, kao posljedica javit će se nadimanje, podrigivanje i bolovi u trbuhu.

Luk se preporučuje kao dodatak salati. Režite ga sitno i tanko oštrim nožem i poprskajte sokom od limuna da bi izgubio žestinu. Ne miješajte u istom jelu luk i češnjak ili rabarbaru jer možete izazvati bolno vrenje u crijevima. Protiv oštrog mirisa i okusa nekih sorta luka žvače se nakon jela nešto peršina ili se pojede jabuka.

Izvor: alter plus