MILKA TORTA…ORGINALAN RECEPT IZ JEDNOG AUSTRISKOG RESTORANA

Potrebno je:
(original recepta)
za jednu koru*
3 jaja
3 kašike šećera
50 g mlevenih lešnika (oraha)
1/2 kašike brašna
*potrebno je ispeći 4 ovakve kore

za kremu
12 žumanaca
180 g šećera
3 kašike brašna
3 pudinga od vanile
1 l mleka
200 g bele Milka čokolade
200 g mlečne Milka čokolade sa seckanim lešnicima
250 g margarina
250 g šlaga u prahu
270 ml mleka za pripremu šlaga
dekoracija
200 g šlaga u prahu
230 ml mleka

Priprema:
Umutite 3 belanca sa 3 kašika šećera u čvrst sneg. Šećer dodajte postepeno, kašiku po kašiku, i čvrsto umutite. Zatim dodajte 50 g mlevenih lešnika, ili oraha, i pola kašike brašna i špatulom lagano promešajte.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Okrugli kalup broj 26 obložite papirom za pečenje. Izlijte smesu i poravnajte je špatulom.
Pecite koru oko 10 minuta, ili dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni. Uglavnom, kora treba da bude blago rumena, pazite da ne pregori.
Pečenu koru nožićem odvojite od rubova kalupa, skinite papir i ostavite da se ohladi.
Na isti način pripremite i ispecite još tri kore, znači, treba da ih bude ukupno četiri.

Zatim pripremite filove.
U posudi umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno i puding od vanile i umutite sa malo mleka.
Ostatak mleka stavite da se greje. Kad provri, maknite sa ringle, smanjite temperaturu i lagano ulijte pripremljenu smesu od jaja i pudinga. Neprestano mešajući skuvajte gust krem.
Krem odmah podelite na dva jednaka dela u dve posebne posude.U jedan deo dodajte izlomljenu belu čokoladu, a u drugi deo izlomljenu tamnu čokoladu sa seckanim lešnicima. Izmešajte i jednu i drugu smesu kako bi se čokolada otopila. Obe kreme pokrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme, i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Ohlađene kreme kratko izmiksajte pa u svaku dodajte po polovinu margarina sobne temperature, iseckanog na kockice. Dobro izradite mikserom obe kreme kako bi se krem lepo sjedinio sa margarinom.
Posebno umutite šlag u prahu sa mlekom.

Na tanjir stavite koru (okrenite je naopako, deo koji je bio dole pri pečenju sada okrenite da bude odozgo, tako će vam slojevi lepše i urednije izgledati). Premažite prvu koru trećinom tamne kreme, zatim premažite trećinom svetle kreme, pa nanesite trećinu pripremljenog šlaga. Stavite drugu koru, blago je pritisnite odozgo kako bi se lepo priljubila uz šlag, a zatim nanesite filove. Tako uradite i sa trećom korom i ostatkom filova i šlaga, a na kraju stavite četvrtu koru odozgo, preko nje ne idu filovi već samo šlag za dekoraciju koji ste umutili sa mlekom.
Dekorišite tortu po želji i ostavite je da se dobro ohladi i stegne u frižideru. Moj savet je da tortu pravite dva dana pre nego što ćete je seći, toliko je taman dovoljno da se filovi fino sljube sa korama i da se sve lepo stegne.
Tortu secite velikim oštrim nožem koji ste prethodno zagrejali u toploj vodi i obrisali ubrusom. Nakon svakog reza potrebno je da nož obrišete, znači, čistim nožem svaki put sečete parče torte.
Prijatno!