KIKIRIKI BAJADERA…BEZ PEĆNICE BEZ MIKSERA

Okus je predivan a i jako fino izgleda :)))

SASTOJCI
300 g šećera
2 dl vode
200 g margarina

300 g neslanog mljevenog kikirikija
oko 300 g mljevenog keksa
50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
100-150 g čokolade za preliv i malo ulja

PRIPREMA
Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suva, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)
Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.

Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.
Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.
I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.
Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice

POSLUZIVANJE
Za mene je prava bajadera kad se lomi pod zubima, a u ustima se topi, ova je baš takva, samo treba da se dobije prava gustina smjese. Ako je smjesa previše rijetka bajadera je mljecava, ako je previše suva rasipaće se. Zato je najbolje keks dodavati postepeno pa isprobati na ovaj način. U kašiku uzeti malo smjese, pritisnuti drugom kašikom, istresti u šerpu pa ako se ne rasipa smjesa je dobra, ako se cijedi tečnost dodati još malo keksa.