AKO OSJETITE MALAKSALOST, UMOR ILI GUBITAK TEŽINE MOŽDA IMATE OVU TEŠKU BOLEST: Doktor Macut progovorio o NAJRANIJIM simptomima

Opojedinim vrstama raka poput kancera dojke ili pluća se dosta govori jer su ti oblici bolesti, nažalost, dosta česti. Endokrini tumori, međutim, spadaju u grupu retkih vrsta raka, a dr Đuro Macut iz Kliničkog centra Srbije u emisiji “150 minuta” na TV Prva objasnio je više o tome, piše Espreso.rs.

“To jeste jedna vrlo rijetka grupa karcinoma, neuroendokrini tumori spadaju zapravo u onkološke bolesti koje se svrstavaju u ednokrinologiji. Znači, ceo endokrini sistem može da bude ishodište, da oni nastanu u nekom dijelu endokrinog sistema. Oni su rijetku, u smislu da je manji broj ljudi obolio od njih u odnosu na standardne onkološke pacijente, ali upravo zato što su rijetki, teško se dijagnostikuju, ali kada se dijagnostikuju, ti pacijenti su veoma komplikovani i zahtjevaju znanje iz cijele endokrinologije i pratećih oblasti”.

Dr Macut kaže da ovih pacijenata ima brojčano malo, ali više nego što ih je bilo prije 15-20 godina – sada ih je oko pet do sedam novootkrivenih na 100.000 stanovnika.

Stručnjak je otkrio i koji simptomi mogu da ukažu na ove vrste tumora.

“Neki opšti simptomi koji su malaksalost, slabost, gubitak u tjelesnoj masi, ali i neki veoma specifični simptomi kao što su dijarealni sindrom, znači dijareje, značajan gubitak, crvenilo u licu su dio karcionoidnog sindroma i govore da postoje funkcionalni tumori. Oni mogu da se jave na hipofizi, paraštitastim žlijezdama, štitastoj žlezdi, u gonadama odnosno jajnicima, testisima, u gastrointestinalnom traktu, u grudnom košu, plućima… Znači zahvataju sve sisteme organizma gde se proizvode neki hormoni”.

S obzirom na to da ne postoji nekakav marker koji bi jasno ukazao na neku od ovih vrsta tumora, dr Macut kaže da se najčešće otkrivaju na ultrazvučnim pregledima.

“Ako primijetite nekakve neobične simptome koji su problemi tipa čestih proliva, čestih stolica, gubitak tjelesne mase i recimo ti flaševi (crvenilo u licu) ako nastanu ili bolovi u stomaku, savjet je da se javite na ultrazvučni pregled abdomena”, dodao je.

Ove bolesti su smrtonosne, ali uz pomoć terapije se životni vek može produžiti, a naravno, što se tumor otkrije u ranijoj fazi, to je bolje.

“Što se tiče terapije mi imamo različite biološke lijekove, imamo neke somastotanine koji mogu da taj funkcionalni dio zaustave, te prolive, flaševe i napredovanje tumora u nekom smislu. Ali pošto su oni dosta agresivni u celini, idemo sa različitim postupcima hemioterapije ili biološke i imunološke terapije”, zaključio je dr Macut.