EVO KAKO DA SMANJITE VISOK KRVNI PRITISAK POMOĆU JABUKOVOG SIRĆETA: Upamtite savjet doktora Nenadića!

Ako imate problema sa visokim krvnim pritiskom, obratite pažnju na ovo

Visok krvni pritisak nastaje tako što se kroz čitavo tijelo uvećava otpor prolasku krvi kroz najsitnije krvne sudove, arteriole.

U ranoj fazi,ta suženost se lako otklanja odmaranjem, te se u srcu krvni pritisak normalizuje, a ot pokazuje fleksiblinost arteriola, njihovu gipkost i opuštenost. Vremenom, međutim, arteriole gube sposobnost da se šire i skupljaju, pa odmor više nije u stanju da taj pritisak snižava.

Ovaj problem mogu da izazovu, stres, ili nervna napetost, ali i hemijski sastojci u krvi. Ali, bez obzira kakvi su razlozi nastanka, visoki krvni pritisak mora da se liječi kako ne bi došlo do velikih komplikacija.

“Narodna medicina visok krvni pritisak smatra kao signal da se više jede hrana bogata ugljenim hidratima (voće i povrće, mediteranska ishrana),” tvrdi doktor Predrag Nenadić u svojoj knjizi Jabukovo sirće, čuvar vašeg zdravlja.

Nutricionista Nenadić smatra da nam veće količine proteina u ishrani neće škoditi, ako pri tome koristimo jabukovo sirće, jabuke, brusnice ili cijeđene sokove od ovog voća.

“Kada je krv normalna i ima normalnu gustinu, ona lako prolazi kroz najsitnije krvne sudove i tada je krvni pritisak normalan, ali kada je krv gusta i prolazi kroz krvne sudove otežano, onda dolazi do povišenog krvnog pritiska,” tvrdi Nenadić.

Narodna medicina u tim situacijama predlaže:

– Treba povećati dnevni unos kiseline u organskom obliku, poput jabuka, grožđa, brusnica ili njihovih sokova. Ali je preporučljivo i piti svaki dan čašu vode u kojoj su razmućene dvije supene kašike jabukovog sirćeta.

– Treba smanjiti unos proteina i masnoća životinjskog porijekla i tu količinu izbalansirati sa unosom ugljenih hidrata i masti u odnosu 1:2:1.

– Pšeničnu hranu treba smanjiti ili je zameniti kukuruznom. Izbaciti rafinisani šećer i brašno, meso i pretjerane masnoće.

– Obična kuhinjska so je veoma opasna za povišen krvni pritisak. Ona privlači i zadržava tečnost, zato osobama koje imaju povišen krvni pritisak se preporučuje da hranu ne sole.

– Med djeluje potpuno suprotno od vode. Ako ga uzmemo uz svaki obrok, on će izvući suvišnu tečnost iz krvi, smanjujući pritom krvni pritisak, a svojim umirujućim djelovanjem, smanjiće svaku napetost nervnog sistema.

PREPORUKA: Svako jutro popiti 200 ml mlake vode u kojoj su razmućene 2 supene kašike jabukovog sirćeta.

(Stil.kurir.rs)