JABUKE SU FANTASTIČAN PRIRODNI LIJEK: SVAKOG JUTRA POJEDITE JEDNU NA PRAZAN STOMAK I BUDITE ZDRAVI.

Jabuka je hrskavo voće jarkih boja, jedno od najpopularnijih u Sjedinjenim Državama a i širi. Jabuka može biti slatka ili kisela, a okus joj može varirati ovisno o vrsti koju jedete.

Zdravstvene beneficije Jabuke

Jabuke mogu učiniti mnogo toga što se tiče vašeg zdravlja, zahvaljujući svojim biljnim hemikalijama zvanim flavonoidi. Takođe se sastoje i od pektina, vlakna koje se razgrađuje u crijevima. Flavonoidi i pektini se u velikim količinama nalaze u kori jabuke. Tako da jabuku nikada ne trebate jesti oguljene kore.

Vlakna mogu usporiti probavu pa se nakon jela osjećate sitije. Ovo vas može spriječiti da se prejedite. Jedenje hrane bogate vlaknima umanjuje efekte refluksa kiseline . Vlakna jabuke takođe mogu pomoći kod dijareje i zatvora .

Neke studije pokazuju da biljne hemikalije i vlakna kore jabuke štite od oštećenja krvnih žila i srca . Oni također mogu pomoći u snižavanju holesterola i možda će zaštititi DNK vaših ćelija od nečega što se naziva oksidativnim oštećenjem, što je jedna od glavnih stvari koja može dovesti do raka .

Istraživanja pokazuju da antioksidanti u jabukama mogu usporiti rast ćelija karcinoma. Oni također mogu zaštititi stanice u gušterači , što može smanjiti šanse za dijabetes tipa 2 .

Jabuke su takođe od velike pomoći za:

Srce, probleme sa astmom, zdravlje kostiju, gubitak težine, mozak, imunološki sistem, i zdravlje u crijevima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com