MINI SLACI….Mirisni, mekani , ako niste obavezno probajte. Meni su odlično otkriće….

Sastojci
Za kvas:
pola svježeg kvasca
2 žličice šećera
2 žličice brašna
4dcl toplog mlijeka

Za tijesto:
navedeni kvas
700gr glatkog brašna
1dcl ulja
1 žličica soli
Za preljev:
2 žličice soli
4 žličice brašna
8 velikih žlica mlake vode
malo praška za pecivo (dva vrha noža)

Priprema
Napraviti kvas od navedenih sastojaka u posudi u kojoj ćete mijesiti tijesto. Kad je kvas nadošao dodati mu 500 gr brašna, ulje i sol. Mijesiti tijesto kuhačom tri minute, a nakon toga dodati ostatak brašna 200 gr i rukom zamijsiti u homogeno tijesto. Pustiti ga da odstoji 45min.

Kad se tijesto diglo, još jednom ga zamijesiti i onda ga podijeliti na dva jednaka dijela. Od svakog dijela podijeliti još na četri jednaka dijela. Znači sveukupno na kraju imate osam kuglica. Od prve četri napraviti rukama izdužujući ih i rolajući četiri dugačka slanca duljine od prilike 50 cm. Sva četiri dugačka slanca složite jedan uz drugi i onda nožem ili tanjurićem presjecite na 4 ili pet dijelova. Postupak ponovite i sa druge četri kuglice. Znači ispast će vam ili 8 ili 10 mini slanaca. Slažite ih u tepsiju (onu veliku od pećnice) na papir za pečenje. Pazite da ostavite razmak između njih jer će još narasti. Pustite ih prekrivene krpom da se još jednom dignu u tepsiji oko pola sata. Peći na 200 oko 12 min.
Dok se peku pripremite u posudici preljev od navedenih sastojaka. Preljev treba biti gustoće kao smjesa za palačinke. Nakon što su se slanci pekli oko 12 min žlicom preljev nanjeti po njima i vratiti ih natrag u pećnicu na istu temperaturu 200 i peći još 2-3 min.
Vruće pečene slance premazati uljem.